Schakel over naar de mobile view
      

  
LVL
0
Gast (niet ingelogd)
Log-in   Registreer
Score: 0 punten
Je bent niet ingelogd. Registreer je eerst en log dan in met je gebruikersnaam en wachtwoord.


Je bent niet ingelogd. Registreer je eerst en log dan in met je gebruikersnaam en wachtwoord.


 Reacties: 1   Stemmen: 307

Sport, werk of een hobby: Gamen is een miljoenenbusiness geworden

 25 apr. 2019
08:33
Professionele clubs met hun eigen e-sporters, competities waar miljoenen in te verdienen zijn, gamers die hun huur betalen door te gamen: de game-industrie heeft de afgelopen jaren een vlucht genomen en is professioneler dan ooit. Hoe is deze industrie zó professioneel geworden?
Gamers zullen zeggen dat er al jaren competities bestonden en dat er altijd wel gamers waren die hun geld verdienden met het spelen van spellen op de computer, online of op een console. Maar niemand kan ontkennen dat de stappen die de game-industrie de afgelopen jaren heeft genomen van een ander niveau zijn.
We concentreren ons hierbij even vooral op Nederland. E-sports zijn hier al groot, maar in bijvoorbeeld Azië heeft het al helemaal een enorme vlucht genomen: daar werd tijdens de Aziatische Olympische Spelen gamen al toegevoegd als sport – zij het als demonstratiesport.

Ook voetbalclubs in Nederland sloten aan in de rij (volgens dit artikel stonden er miljoenen op het spel): de eredivisie wordt momenteel al nagespeeld op de Playstation via FIFA 2019 door e-sporters die onder contract staan en uitstekend betaald worden. En Nike sluit miljoenendeals met gamers die onder hun naam uitkomen in de game competities. Met andere woorden: de industrie ontwikkelt zich razendsnel, we zijn nog maar net begonnen en het einde is nog verre van in zicht. Zoals het nu lijkt, ligt het plafond van de game industrie in de miljarden euro’s.


Bron: Pexels

Het heeft te maken met het miljoenenpubliek dat gamers en games trekken. Via streams kijken duizenden mensen soms mee met een gamer die spelletjes speelt, waardoor deze gamers voor grote bedrijven weer een marketingwaarde vertegenwoordigen. Gamen wordt professioneler en vooral: een mogelijkheid om de rekening te betalen met je favoriete computerspellen via internationale competities.

Zulke competities zijn niet nieuw – het zijn de spellen die baanbrekend zijn. Maar de opzet, spelers vanuit verschillende landen die meedoen aan een computerspel, kon al jaren gevonden worden bij bijvoorbeeld mrgreen.com/an, waar bij poker spellen of via bonuscompetities spelers het tegen elkaar opnamen door te spelen. Net zoals bij veel competities die al een tijd lang op de computer bestonden, gaat het hier niet per se om prijzengeld, maar is het spelen en uitdagen van elkaar de helft van de kick.


Bron: Pexels

Nu hebben die spellen weer concurrentie gekregen. Fortnite is uitgegroeid tot een enorm bekend spel waar je letterlijk miljoenen mee kan verdienen. Spellen als Apex Legends en Call of Duty Black Ops zijn dankzij online en multiplayer gegroeid tot e-sports waar grof geld mee te verdienen valt en hoewel de game markt in Nederland nog relatief klein is (vijftiende markt in de wereld) gaat er toch al een omzet van zo'n miljard euro in om.
Maar toch, ondanks de juichende cijfers, de groeiende markt en de steeds beter wordende perspectieven voor gamers moet er een kanttekening geplaatst worden bij de levensstijl van een professioneel gamer. Zoals ze zelf zeggen, het is een slopend bestaan. Lange dagen, veel spelen, veel binnen, veel achter een scherm. Het is een offer dat je moet brengen als je je favoriete hobby professioneel wilt gaan beoefenen.

   


Totaal aantal stemmen: 0
Je kunt niet (meer) reageren in dit nieuwsartikel. De mogelijkheid om te reageren is in dit artikel voor iedereen uitgeschakeld.

Vorige pagina |  Pagina's: 1  Recente games
Downloadbare content


  Tussenstand member van de maand 08-2019
Laatste actieve gebruikers