Asterix & Obelix XXL 3

thumbnail

Platformen en button bashen

Het einde van het jaar nadert en dus ook de schaarste op de gamesmarkt. Veel nieuwe games komen er niet meer uit rond de afsluiting van het jaar maar Asterix & Obelix XXL 3 hoopt nog wat liefhebbers van games mee te pakken. Asterix & Obelix zijn natuurlijk welbekende characters uit de tijd van de Galliërs, en er zijn al diverse games uitgekomen in de reeks. Hoe deze nieuwe game ons beviel konden we al deels bepalen op de GamesCom, maar inmiddels legden we onze handen op de volledige game.

Deeltje 3 speelt zich 50 jaren voor Christus af. Heel Gallië is bezet door de Romeinen, maar een volhardend dorpje Galliërs verzet zich nog steeds tegen de indringer. En het leven is niet makkelijk voor de garnizoenen van Romeinse veteranen van de afgeschermde kampen van Babaorum, Aquarium, Laudanum en Petitbonum. Er heerste vrede in het kleine dorpje Armorica, waar de dorpelingen zich bezighielden met hun dagelijkse werkzaamheden. Onze twee helden, Asterix en Obelix, jagen op wilde zwijnen, de smid en de visboer maken ruzie en de baas van het dorp wordt op zijn schild over het dorpsplein gedragen. Op een mooie dag ontvangt de druïde van het dorp, Panoramix, een rare brief. Het is een brief van Hella Finidrir, de grote priesteres van Thule! Zij kondigt hem aan dat zijn volk ernstig wordt bedreigd en vraagt aan de druïde om een mysterieuze Menhir uit zijn schuilplaats te halen… Duik in de wereld van Asterix en ga mee op een spannend avontuur! Verken alleen of samen de gebieden van het Romeinse keizerrijk en los het mysterie op van de Glazen Menhir en zijn ongelooflijke krachten.

Extra krachten gebruiken

Asterix & Obelix XXL 3 is kortgezegd een platformer waarbij je controle kunt overnemen over Asterix en Obelix. Het spel is zowel coöperatief speelbaar maar je kunt ook alleen het spel spelen en switchen tussen beide characters. De characters kunnen rennen, snel voortbewegen, maar helaas niet springen, maar gezien de vrij omgevingen is dit geen probleem, want je kunt ook vaak etages omhoog of omlaag zien te springen middels deuren en andere objecten. Asterix is meer de strijder van de 2 terwijl Obelix het moet hebben van lompe, norse kracht. Hij heeft een Menhir op zijn rug waarmee hij Romeinen van zichzelf of van torens kan schudden. Zowel Asterix als Obelix hebben 4 krachten, gebaseerd op vuur en bijvoorbeeld ijs, waarmee dus extra voordelen benut kunnen worden. Zo heeft Asterix bijvoorbeeld de mogelijkheid om snel met z’n zwaard rond te slingeren, waarmee je veel Romeinen tegelijkertijd damage toe kunt dienen. Hiervoor is wel energie nodig, en om dit te krijgen moet je tegenstanders een kopje kleiner zien te maken. Asterix & Obelix XXL 3 is een vrij simpele platformer die erg toegankelijk is voor zowel jong als oud. De game heeft 5 levels die plusminus ’n uur per stuk duren, waarmee de totale duur op 5 uren komt. Vooral de variatie van de levels en lichte veranderingen in de omgevingen zorgen voor iets andere platformelementen. Zo heb je een ijs-omgeving waarin zowel Asterix als Obelix kunnen doorglijden, of kun je van bruggen geblaasd worden door de wind bijvoorbeeld. Hoewel de game dus erg toegankelijk is, en hier en daar wel wat variatie weet te bieden, zul je merken dat de combat op een gegeven moment wel vrij eenzijdig wordt. Af en toe word je al die basissen met Romeinen wel een beetje zat, en merk je dat het level-design hier en daar wel een beetje op hetzelfde neerkomt, alhoewel de sfeer verandert. De RPG-elementen zorgen echter wel voor iets meer mogelijkheden. Zo kun je de health van de characters upgraden, en kun je ook abilities toevoegen of potions kopen waarmee zowel de kracht als snelheid tijdelijk verhoogd worden. Daarnaast zijn er ook enkele mini-challenges in de game aanwezig, waarmee je in een zo’n kort mogelijke tijd zoveel mogelijk waves aan Romeinen neer moet hakken bijvoorbeeld. De mini-challenges zijn een leuke toevoeging, maar niet echt een trigger om erin zo goed mogelijk te presteren, simpelweg omdat het niet echt belonend werkt. Het spel kan daarnaast opnieuw gespeeld worden, om nog onverkende gebieden te spotten en leeg te roven, maar vaak zijn deze gebieden zo klein, dat je tijdens je eerste playthrough vaak al het idee hebt dat je ze net zo goed kunt overslaan. Ook het oppikken van collectables is weinig rewarding.

Audiovisueel is de game weinig imponerend. Het ziet er allemaal kleurrijk en sfeervol uit, maar echt van hoge kwaliteit zijn de graphics niet. Ook de geluidseffecten zijn constant hetzelfde. Toch is de performance van de game wisselend. Vooral bij snelle actiemomenten (bij het drinken van potions bijvoorbeeld) kan de framerate het vaak amper bijhouden, wat ervoor zorgt dat er nogal eens een hapering plaatsvindt. Daarnaast is de besturing ook vrij complex. Met de achterste, linker-trigger kun je wisselen van character, en met de trigger daarvoor kun je vervolgens speciale acties doen. Je moet hier en daar best wel wat knoppencombinaties uit je hoofd leren, wat in de eerste minuten best wel zorgt voor redelijk wat omslachtige actie. Wat mij betreft hadden ze wel een wat inventievere besturing kunnen uitvinden wat dat betreft om het spel nog toegankelijker te maken voor de echte jongeren.

Asterix & Obelix XXL 3 is geen game die slecht is, maar blinkt ook nergens positief in uit. Audiovisueel is het spel matig en qua gameplay is dit geen game die bovengemiddeld goed scoort. Het is simpelweg een middelmatige game die leuk is voor tussendoor, maar meer geschikt is voor de budgetbak. Gezien het feit dat de rustige Kerstdagen weer op komst zijn, waarbij mensen veelal een vakantieperiode tegemoet gaan, is dit een aardig spelletje om tussendoor even te spelen. Echter zijn er ook genoeg (goedkopere) alternatieven die het op platform-gebied een stuk beter doen.


Auteur: Jeroen Janssen | Genre: Platform | Release: 02-12-2019 | Uitgever: Microids | Ontwikkelaar: Osome Studio
Graphics: 6.0 | Geluid: 6.0 | Gameplay: 6.0 | Besturing: 5.5 | Replay: 5.0
5.8
+ Variatie in gebieden
+ Aardige platformer
+
- Af en toe framerate issues
- Controls zijn erg verwarrend
-

guest
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments

Naar boven