Battle vs. Chess

thumbnail

De epische strijd tussen goed en kwaad barst los. De epischte strijd der epische strijden. Het grootste epos van deze tijden is aangekomen. Als je na de eerste zin denkt wat voor bruut spel dit is lees niet verder, het is Battle vs. Chess.

Het oudste spel der tijden, schaak, is weer eens in een nieuw jasje gestoken. Schaken kent iedereen waarschijnlijk wel, het is een van de bekendste bordspellen heden dagen. Schaak gaat als volgt, alsof niemand het al kent. Je hebt schaakstukken die bepaalde moves kunnen maken, zoals lopers die alleen schuin mogen. Enfin, het doel van het hele spel is de tegenstander zijn koning schaakmat te zetten, waarmee deze geen zet meer kan maken zonder geraakt te worden door schaakstukken van de tegenstander. Sinds de opkomst van de PC werd deze bezigheid vertaald naar de virtuele wereld met gematigd succes. Het doel toendertijd was om de computer zo goed te maken dat zelfs de grootmeesters in schaak er niet van konden winnen. De schaakspellen van tegenwoordig zijn vooral succesvol op platformen als messenger. Toch tracht TopWare Interactive deze tak van sport virtueel te maken door met Battle vs. Chess op de proppen te komen. Een vervolg op hun eerste game uit 1998, BattleChess.

Harry potter

Het unieke aspect aan deze game is het tot leven komen van de schaakstukken. Nu denk je natuurlijk he, dat lijkt wel Harry Potter en dat was ook mijn eerste gedachte. Het blijft gewoon schaken maar dan met leuke animaties wanneer je een schaakstuk van de tegenstander aan gruzelementen slaat. Er zijn veel opties om mee te beginnen maar natuurlijk is het eerste wat wordt opgestart de single player campaign mode. Ja een campaign mode in een schaakspel, het is niet heel gebruikelijk. De keuze word je voorgelegd om te strijden aan de zijde van Chaos, de slechterikken of Order, de goede kant. Logischerwijs zijn Chaos de zwarte schaakstukken en Order de witte.

Wanneer de missie wordt gestart komt er eerst een intro die je vertelt wat er loos is door middel van voice acting en tekst. Een van de scenario’s is dat de Chaos aan het optrekken zijn en je ze nu moet stoppen voordat ze nog verder gaan en het kasteel innemen. Niet al te diepzinnig en het voegt ook heel weinig toe. De schaakspellen zijn erg uitdagend, in de campaign mode zijn de schaakstukken afgesteld op het verhaal, dus met een full frontal attack heb je een hoop legers, terwijl als je onder vuur ligt minder schaakstukken hebt. Het uitdagende is om met het beperkt aantal schaakstukken toch de overwinning uit het vuur te trekken. Dit is een erg leuk aspect van de game. Om echt ver te komen is de tutorial wel nodig om je skills te levelen.

Game modes

Om het spel aantrekkelijker te maken zijn er een hoop variaties op het schaakspel gemaakt zodat de game meer body krijgt. Een modus als Battlegrounds speelt zich af als volgt. Je speelt gewoon het schaakspel maar als de schaakstukken elkaar in moes slaan gebeurt dit door middel van minigames. Er kan gekozen worden voor een duel of een slasher.

Bij duel is het doel om de juiste knoppencombinaties in te drukken, zeg maar quick time events. Doe dit goed en je zult slagen in het verslaan van de tegenstander. De aanvallende partij zal nooit ten onder gaan wanneer dit event niet goed wordt afgesloten. Zie het maar als een soort van Risk.

De andere manier is Slasher, het woord zegt het al, gewoon hakken. In het gevecht komen meerdere troepen de hulp bieden aan de tegenstanders, dan is het je taak ze stuk voor stuk af te slachten. Denk aan een God of War-achtige gameplay. Als de single player begint te vervelen, of het is te weinig uitdagend is er ook nog een uitgebreide multiplayer. Ga online de strijd aan met vrienden of onbekenden in dezelfde game modi als de single player. Natuurlijk kan een standaard partijtje schaken ook.

Grafisch stelt de game niet tevreden maar ook niet teleur, het is allemaal wel aardig maar je wordt niet overdonderd door grafisch geweld. Wat je ook niet kunt verwachten van een schaakgame. Het geluid zit prima in elkaar hoewel de voice acting wel wat beter had gekund. Battle vs. Chess heeft de goede dingen van schaken gepakt en er een leuk sausje overheen gegooid. Leuke toevoegingen zijn de minigames. De vraag luidt alleen of mensen dit willen. Mensen die echt geïnteresseerd zijn in schaken zijn wellicht beter af met een echt schaakbord, de interactie tussen 2 ‘live’ tegenstanders is toch wel een stuk leuker. Een echt oordeel over deze game kan ik niet vellen, aangezien het in mijn ogen geen echte game is. Het blijft gewoon schaken en als je dat leuk vind zal je deze game ook willen.


Genre: Strategie | Release: 02-06-2011 | Uitgever: Bigben Interactive Nederland | Ontwikkelaar: TopWare Interactive
Graphics: 6.0 | Geluid: 7.0 | Gameplay: 6.0 | Besturing: 8.0 | Replay: 8.0
6.5
+ Verschillende scenario
+ Minigames
+ Battles
- Grafisch niet super
- Niet vernieuwend
-

guest
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments

Naar boven