Battlefield 3

thumbnail

Als we het over moderne oorlog hebben, dan denken we toch al gauw aan Call of Duty of Battlefield. Althans, dat zijn toch wel de 2 toppers in dit genre. Ik wil deze twee games niet gaan vergelijken met elkaar, maar ze concurreren enigszins wel met elkaar. Sterker nog, EA is de strijd aangegaan en is er zeker van dat ze dit jaar met Battlefield 3 de nieuwe Call of Duty game zullen gaan verslaan. Of dat ook daadwerkelijk het geval zal zijn, dat moet nog blijken, al lijkt de game toch erg succesvol te gaan worden.

We hebben het vast wel eens gehad, je ziet op het Internet een leuke trailer waarbij je interesse is gewekt, je gaat het spel een tijd volgen en dan ineens blijkt dat wanneer er gameplay beelden vrijgegeven worden het spel er ineens een stuk minder mooi uit ziet. Vervolgens ben je wat teleurgesteld en kan de game wat jou betreft wel begraven worden. Nou, één ding kan ik je zeggen, dit zal niet het geval zijn in Battlefield 3, want deze gameplay beelden zien er werkelijk waar te mooi uit dat je dit gewoon goed moet vinden. Oké, het blijven beelden en je hebt het zelf nog niet gespeeld, maar de eerste indruk lijkt in ieder geval goed.

Vernieuwing

Wat meteen opvalt is de nieuwe engine waar Battlefield 3 op zal draaien. Dit is namelijk de Frostbite 2 engine, welke speciaal ontwikkeld is voor de game. Gebouwen, voertuigen, wapens, omgevingen en soldaten zelf zullen er nog realistischer uit komen te zien. Ook zal ontwikkelaar DICE meer de focus leggen op effecten en de kleine details. Denk hierbij aan ingestorte gebouwen, rook effecten, hoe de voertuigen van binnen eruit zien en hoe personages reageren op deze dingen. Wat tegenwoordig nogal vaak gebeurt is dat de AI niet erg slim is of vreemde acties uitvoert. Als we DICE mogen geloven zullen ook deze personages levensecht reageren, denk aan dekking zoeken, rond lopen of van positie veranderen. Kortom, er zal flink wat oog voor detail zijn. In andere woorden, realisme en een echt oorlogsgevoel zoals we gewend zijn in Battlefield zal in deel 3 in ieder geval ook niet ontbreken.

Destroy everything

Battlefield is Battlefield niet als er geen verwoesting aanwezig zal zijn. Reken maar dat in deel 3 ook weer flink wat vernietigd kan worden. Dat hekjes of deuren stuk kunnen, dat is toch vrij normaal, maar hier stopt het niet. In deel 3 mogen we weer totale verwoestingen verwachten. Niet alleen voertuigen of wat bomen, nee ditmaal kunnen we zelfs verwachten dat een complete flat kan instorten. Of de gehele omgeving vernietigd kan worden is nog onbekend, maar het lijkt erop dat we de hele stad verwoest achter kunnen laten.

Naast gebouwen die instorten zullen gaten in de muren van kogels of granaatscherven ook niet ontbreken. Te lang dekking zoeken achter een auto is bijvoorbeeld ook niet verstandig,. Je zult zien dat na verloop van tijd de auto doorzeefd is met kogels en geen goede dekking meer geeft. Ook het bloed komt letterlijk op je afgevlogen. Je zult zien dat wanneer je iemand van dichtbij neerschiet, het bloed letterlijk op je beeld afkomt vliegen. Al met al is dit toch wel erg tof gedaan en ik vraag me af waar het stopt, want het lijkt erop dat DICE werkelijk waar aan elk detail heeft gedacht.

We mogen natuurlijk naast mooie graphics ook levensechte geluiden verwachten en dat zal ook zeker zo het geval zijn. Hoewel de game nog niet uit is, kunnen we er wel van uit gaan dat ook Battlefield 3 levensechte geluiden zal gebruiken. Dit bevordert de gameplay natuurlijk alleen maar, en geeft een levensecht oorlogs gevoel.

Slachtveld

Dat Battlefield 3 zowel een singleplayer als multiplayer mode bevat, dat is niets meer dan logisch. Sterker nog, de multiplayer is eigenlijk de voornaamste reden om een game als Battlefield in huis te halen. Wat voor game modes we kunnen verwachten is nog niet helemaal bekend, maar waarschijnlijk kunnen we net als voorheen gebieden overnemen en proberen stand te houden. Dit was in deel 2 ook al mogelijk en in Bad Company 2 ontbreekt dit ook niet. En zeg nou zelf, een gebied proberen over te nemen en stand proberen te houden geeft toch wel een erg realistisch oorlogsgevoel. Natuurlijk zullen er nog meer game modi´s bijkomen, maar we zullen toch echt moeten wachten tot EA of DICE hier wat meer over los laat.Echter mogen we de singleplayer niet vergeten, deze was misschien nooit zo spectaculair, maar als we de ontwikkelaars mogen geloven, dan zal ook de singleplayer spectaculair worden. EA geeft aan dat we ons gauw 20 uur kunnen vermaken met het verhaal alleen, wat toch erg lang is voor een first person shooter.

De missies zullen enorm variërend zijn, wat inhoudt dat je niet constant maar wat missies voltooit met je team, maar je zult ook echt eens alleen op pad moeten. De missies variëren van close combat gevechten tot lange afstands gevechten. Denk aan missies vanuit een helikopter, straaljager of tank. Er zal genoeg variatie zijn, dus alleen te voet missies voltooien zit er niet in.

Het lijkt er op dat Battlefield 3 wederom een succes gaat worden. Of de game daadwerkelijk ook beter zal zijn dan Call of Duty Modern Warfare 3 dat moet nog blijken en is naar mijn idee ook meer een kwestie van smaak. De een zal blijven bij Call of Duty, terwijl de ander juist bij Battlefield blijft.Het lijkt er in ieder geval op dat DICE heel wat verbeterd heeft en dat met de nieuwe engine we toch een pracht van een game mogen verwachten.Het zal nog wel even duren voordat we aan de slag kunnen met deze titel. Tot die tijd kunnen we ons vermaken met erg realistische gameplay beelden.


Genre: FPS | Release: 29-10-2011 | Uitgever: EA | Ontwikkelaar: DICE
Graphics: 9.0 | Geluid: 10 | Gameplay: 9.3 | Besturing: 9.5 | Replay: 9.7
9.4
+ Audiovisueel, vooral qua audio subliem
+ Verslavingsfactor Conquest en Rush modes
+ Progressiesysteem geeft veel voldoening
- Schaal van de physics was wat overdreven
- Singleplayer en co-op net niet overweldigend
-

Reageer op dit artikel

Je kunt ook rechtsboven inloggen om te reageren met je profiel.
avatar

Naar boven