Borderlands: Game of the Year Edition

thumbnail

Terecht een GOTY

Borderlands was in het verleden een game met een flink verleden, om het zo maar even te zeggen. Het spel kreeg heel wat metamorfoses voor het lanceerde op de PC, Xbox 360 en PlayStation 3. De grafische stijl moest eerst nog realisme uitstralen, maar later werd dit omgedoopt tot cell-shaded graphics. Het spel werd uitgesteld en uitgesteld en kwam later dan eindelijk uit, en werd gelukkig een groot succes. Inmiddels zijn we alweer aardig wat delen verder maar Gearbox Software en 2K Games zagen het wel zitten om een Game of the Year-versie van Borderlands te herintroduceren op de huidige platformen. Tijd dus om weer eens gek te doen en om flink te knallen.

Borderlands is een shooter die bij de introductie best wel baanbrekend bleek. Het bracht geen geheel nieuwe features maar bracht wel aparte details met zich mee. Zo kon je co-op spelen met 4 personen, iets wat op moment van de release niet heel gebruikelijk was in veel games, en de skill-tree is natuurlijk ook iets waarmee je jezelf flink kon verbeteren wanneer je weer level-up gaat. Je kunt in de game kiezen tussen een viertal classes, waarbij je verschillende eigenschappen met je meebrengt. Ga je voor een sniper-expert, iemand die graag close combat te werk gaat of ben je meer van de soldier class waarmee je vooral te werk gaat. Deze class die je kiest heeft ook weer invloed op de skill-tree. De combat guy heeft namelijk de beschikking over een turret welke je in de skill tree kunt upgraden en qua wapens heb je de mogelijkheid om je shotgun bijvoorbeeld te voorzien van procentuele verbeteringen. Naast dit belangrijke RPG-element zijn er ook nog de mods, waaronder de granate mods die je granaten verbeteren, maar ook je schild is van belang. In welke mate kan je schild kogels tegenhouden en hoe snel laadt het schild weer op zijn allemaal vragen die je in overweging moet nemen bij je keuze voor een shield.

Toegankelijke RPG

Hoewel Borderlands dus wat RPG-elementen bevat, is het spel erg toegankelijk. De besturing is gewoon erg logisch en de gameplay voelt zeer vloeiend aan. De auto-aim is lekker subtiel toegevoegd waardoor je niet helemaal precies hoeft te richten, maar toch ook niet te lomp om je heen kunt gaan rossen. De gameplay is lekker snel en door de vele waves aan vijanden die constant om je heen spawnen blijft het belangrijk veel te bewegen en je gadgets goed te gebruiken. De omgevingen zijn verdeeld in kleinere gebieden van waar je heen of weg kunt fast-travelen. Enigszins minpuntje van de game is nog altijd dat vijanden na korte tijd weer respawnen wanneer je terug komt naar de omgevingen. Wanneer je dus van het ene punt van de map naar het andere gaat, en weer terug, kan het dus voorkomen dat de vijanden opnieuw uit hun holletje kruipen om je weer aan te vallen. Het zorgt soms wel weer voor enige frustratie wanneer je weer dezelfde vijanden moet neer gaan knallen. Daarnaast zijn alle vijanden echt gescript om op steeds dezelfde punten te spawnen, iets wat het ook voorspeelbaar maakt. Hoewel de gameplay dus erg sterk is, wordt het wel redelijk repetitief na enige tijd. Hetzelfde geldt voor de missies, waarbij het vooral neerkomt op; Ga van punt A naar B, schiet onderweg iedereen overhoop en versla af en toe een eindbaas.

Logischerwijs bevat Borderlands: GOTY ook de expansions die voor het spel uit kwamen, waaronder The Zombie Island of Dr. Ned, Mad Moxxi’s Underdome Riot, The Secret Armory of General Knoxx en Claptrap’s Robot Revolution DLC. Verder is de level cap ook verhoogd en zijn er nieuwe character models toegevoegd aan de game. Verder zijn er enkele kleine aanpassingen gedaan, waaronder het feit dat loot van overleden tegenstanders waaronder geld en ammo nu automatisch opgepakt worden. Verder is er een mini-map en kun je de game zelfs online spelen wanneer je niet beschikt over een Xbox Live abonnement. Daarnaast zijn de textures ook verder verbeterd en is het spel grafisch wat meer strak getrokken hier en daar. Noemenswaardig zijn de aanpassingen en toevoegingen verder niet, waarmee je dus praktisch gewoon Borderlands hebt, zonder al te veel extra poespas. De game is dan ook vooral voor de mensen die het avontuur graag nogmaals in current-gen willen beleven, of juist de game franchise willen beleven als ze dit nog nooit hebben gedaan. Persoonlijk ben ik iemand die het geweldig vindt om het spel nogmaals te beleven, vooral online, omdat je dan een stuk sneller levelt omdat medestanders je vaak helpen tegenstanders met een hoger level neer te knallen, wat weer extra XP oplevert. Borderlands is daarmee gewoon dezelfde prima game als uit het verleden, in een net moderner jasje. Als je dat (nogmaals) kunt waarderen, dan is dit een prima investering.


Genre: FPS | Release: 07-04-2019 | Uitgever: 2K Games | Ontwikkelaar: Gearbox Software
Graphics: 7.5 | Geluid: 8.0 | Gameplay: 8.5 | Besturing: 8.5 | Replay: 8.0
8.0
+ Vette skill-trees en andere RPG-elementen
+ Degelijke gameplay, erg vet co-op
+ Lichte verbeteringen
- Constante respawn van vijanden
- Variatie in missies had beter gemogen
-

guest
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments

Naar boven