Deus Ex: Human Revolution

thumbnail

Deus Ex: Human Revolution weer terug bij af

Al weer zo’n beetje 10 jaar geleden verscheen Deus Ex voor de PC. Deus Ex, één van de eerste games met verschillende eindes en de vrijheid die je als speler had bleek erg succesvol te zijn. Enige tijd later verscheen een vervolg op Deus Ex 1, namelijk Deus Ex: Invisible War (Deus Ex 2). Toch wist Deus Ex 2 deel 1 niet te overtreffen. Op een opvolger hoeven we dus niet te wachten. Wat we dit keer wel mogen verwachten is een vernieuwde Deus Ex, die niet verder gaat met het verhaal maar eerder terug gaat. Daar waar deel 1 zich nog afspeelde in het jaar 2052 zal Deus Ex: Human Revolution zich afspelen in het jaar 2027. Deus Ex: Human Revolution zal in tegenstelling tot wat we normaal gewend zijn van de franchise wat minder futuristisch worden. Wel kunnen we natuurlijk weer verwachten dat er een soort van vrijheid in de game zal zijn met mogelijk verschillende eindes.

Gezien het feit dat Deus Ex Human Revolution zich in het jaar 2027 zal afspelen mogen we ook een nieuwe hoofdpersonage verwachten. Daar waar je in Deel 1 nog met JC Denton speelde, sta je in Deus Ex: Human Revolution in de schoenen van Adam Jensen. Adam is werkzaam bij een bedrijf dat zich bezig houdt met menselijke modificaties. In andere woorden, mechanisch iets veranderen aan het menselijk lichaam. Een aantal mensen zijn fel tegen deze modificaties en proberen een aanval op het bedrijf waar Adam werkt te plegen. De aanval loopt uit de hand en Adam raakt hierbij ernstig gewond. Adam Jensen raakt dusdanig gewond dat ook zijn lichaam voorzien wordt van enkele mechanische modificaties. De nanotech zal niet in de vernieuwde Deus Ex voorkomen, die was nog niet ontwikkeld in het jaar 2027. Toch kunnen we doormiddel van de mechanische modificaties toch het een en ander verbeteren aan het lichaam.

Upgrades

Je zult zogenaamde XP’s kunnen verdienen voor alles wat je doet. Door middel van deze XP’s kun je je lichaam verder upgraden. Hacken, Stealth en Combat zullen net als in de vorige delen weer belangrijk zijn. Deze stijlen zullen dan ook het een en ander te maken hebben met de modificaties. Kies je voor bijvoorbeeld Combat, dan zul je je armen bijvoorbeeld kunnen upgraden. Je zult dan instaat zijn om meer wapens te kunnen dragen of sneller wapens te kunnen bedienen. Upgrade je toch liever je hacking skills dan zul je bijvoorbeeld sneller iets kunnen kraken of overnemen. Denk hierbij aan camera’s, computers en andere beveiligingssystemen. Voor diegenen die liever sneaky spelen kiezen natuurlijk voor Stealth. Je zult dan de mogelijkheid hebben om een enorme sprong te kunnen maken om bijvoorbeeld over een hek te kunnen komen. Doordat je over een enorme hek gesprongen bent kan het zijn dat er een alternatieve ingang gevonden wordt. Natuurlijk kun je ook gewoon onzichtbaar worden voor enkele seconden en ergens ongezien langs lopen. Kortom elke stijl heeft zo zijn voordelen.

Het spel zal zich afspelen in 5 wereldsteden. Welke dit zijn is nog niet bekend, wat uit de trailers geconstateerd kan worden is dat tenminste Shanghai en Detroit aanwezig zullen zijn. Net als in de vorige Deus Ex delen zul je met verschillende mensen kunnen praten. Sterker nog, je zult iedereen kunnen aanspreken, hetzij voor side missions, voor belangrijke informatie of voor een random gesprek. Als je mensen aanspreekt zal dat ook consequenties met zich meebrengen. Je zult flink wat keuzes krijgen in Deus Ex Human Revolution, het is aan jou wat je kiest. Je kunt natuurlijk voor de gewelddadige keuze gaan, maar je kunt ook het een en ander rond gaan vragen om zo misschien achter een andere oplossing te kunnen komen. Geweld zal dus niet altijd verstandig zijn. Het schijnt zelfs zo te zijn dat je het spel nog steeds kan uitspelen zonder daarvoor ook maar één iemand uit te schakelen. De keuze is aan jou…

Keiharde take downs

Je zult op verschillende manieren je tegenstander uit kunnen schakelen. Je kunt natuurlijk gewapend op de vijand aflopen en er een bloedbad van maken, maar je kunt er ook voor kiezen om de vijand van achter te besluipen. Hoe meer je aan je lichaam sleutelt hoe meer opties er zullen zijn.

Deus Ex: Human Revolution is compleet vernieuwend en heeft toch veel weg van deel 1. Het feit dat er weer flink wat keuzes gemaakt kunnen worden spreekt mij wel aan, dat verlengt de gameplay toch enigszins. Ook het upgraden van je lichaam lijkt erg tof te worden, iets wat ongetwijfeld veel mensen zal aanspreken. Ik ben benieuwd hoe dit zal uitpakken. Wat we tot dus ver van de game hebben gezien lijkt in ieder geval erg goed. Veel weten we nog niet over deze prequel, maar één ding is zeker: Deus Ex Human Revolution is weer terug bij af. Of het derde deel van Deus Ex weer een succes zal worden is nog even afwachten. Deus Ex: Human Revolution zal pas ergens in 2011 verschijnen.


Genre: Actie RPG | Release: 22-08-2011 | Uitgever: Square-Enix | Ontwikkelaar: Eidos Montreal
Graphics: 8.7 | Geluid: 8.5 | Gameplay: 9.8 | Besturing: 8.0 | Replay: 8.0
9.2
+ Geweldige gameplay mechanics
+ RPG-elementen en het voeren van dialoogkeuzes
+ Manier van spelen heeft consequenties
- Controls zijn in het begin wat wennen
- Soms wat knullige AI van opponenten
-

Reageer op dit artikel

Je kunt ook rechtsboven inloggen om te reageren met je profiel.
avatar

Naar boven