Digimon Story: Cyber Sleuth – Hacker’s Memory

thumbnail

Pokemon, maar dan anders

Digimon heeft me altijd wel weten te boeien, voornamelijk met betrekking tot de anime series rond de eeuwwisseling, maar een paar minder goede games waarvan ik er sinds de PS1 een aantal heb mogen spelen is mijn honger naar Digimon toch wat afgenomen. Gelukkig is er met de Cyber sleuth serie verandering in gekomen en laat Digimon zien hoe je toch een aardige 3D rpg kunt maken, hopelijk letten de mensen achter Pokemon op.

Digimon Story: Cyber Sleuth – Hacker’s Memory volgt de gelijknamige game op van 2 jaar geleden, ditmaal met de subtitel Hacker’s Memory. De game zelf is geen prequel of sequel maar volgt dezelfde hoofdlijnen als het vorige spel maar dan vanuit een ander perspectief. De verhaallijnen van de twee spellen zijn niet gelijk maar hebben wel raakvlakken met elkaar.

Een aantal zaken zijn van belang om te weten voordat we verder kunnen met de review. Digimon is een afkorting voor digital monsters en hebben veel overeenkomsten met Pokemon, oftewel pocket monsters, wat niet verbazend is aangezien ze rond dezelfde tijd uitkwamen. Net zoals Pokemon kunnen Digimon evolueren naar grotere en sterkere varianten. Het verschil wat er voorheen was dat Digimon na een gevecht terug devolueren naar de basis variant. In het spel kun je ook evolueren en devolueren maar dit gebeurt niet na gevechten, verder in de review ga ik er dieper op in. Nog een punt is de spelwereld, Digimon leven in de digitale wereld, in dit spel zijn meerdere werelden. Het speelt zich af in Japan dus je hebt de normale wereld, daarnaast is er Eden, wat een cyberspace is en waar je in kunt loggen en rond kunt lopen. Hier bestaan ook de Digimon.

Explore

Het hoofdpersonage in dit deel is Keisuke Amazawa, een jongen die wil uitzoeken waarom zijn account gestolen is en waar deze zich bevindt. Het is een Eden account voor de digitale wereld en hier zit ook geld aan vast. Het stelen van accounts is een toenemende problematiek in de wereld en Keisuke wil dit stoppen. Dit kan hij niet alleen, je komt een hacker tegen die je helpt en je besluit je aan te sluiten bij deze groepering. Samen met de groep genaamd ‘Hudie’ ga je op onderzoek uit in de wereld van Digimon. De spelwereld ziet er leuk uit, het is helemaal in stijl van de anime gemaakt, hier moet je wel van houden. Het is jammer dat een heel groot gedeelte van de spelwereld uit het vorige deel komt en vooral het design van de cyberspace Eden is erg repetitief en saai waardoor je blij bent wanneer er afwisseling komt. Helemaal trouw aan de anime is ook het gebruik van Japanse stemmen met Engelse subtitels. Dit zal er ook voor gezorgd hebben dat lokalisatie waarschijnlijk wat sneller gaat. Wat me minder aanstond is het vele gepraat, dit haalt de snelheid flink uit het spel waardoor je vooral in het begin snel zoiets hebt van waar blijven die Digimon, daar kom ik voor.Na een aantal uurtjes gespeeld te hebben krijg je eindelijk je eerste Digimon uitzoeken, je hebt 3 keuzes waar je uit kunt kiezen als je beginner.

Nadat je eerste Digimon hebt bemachtigd en meer vrijheid krijgt kun je meer je gang gaan in de Eden spelwereld. In cyberspace kun je door te vechten je Digimon levelen en sterker maken. De elementen zijn erg oldschool, zo zijn de random gevechten weer terug, loop je door de Eden wereld heen kom je vanzelf in een gevecht terecht. De gevechten zelf zijn ook tegen de sterkere monsters niet heel erg diepgaand, je hebt een aantal aanvallen zoals “Aanval”, “Speciale Aanval”, “Guard”, “Item”. De speciale aanval maakt gebruikt van de krachten van de elementen. Hiermee is het de bedoeling dat je een sterk element gebruikt waar de tegenstander zwak tegen is om additionele schade aan te brengen. Wanneer je een aanval selecteert en daarna de vijand waarop je deze wilt uitvoeren kun je al door de kleur zien van het selectievakje of deze zwak of sterk ertegen is. Als je meerdere Digimon in je team hebt zitten kunnen er combo’s ontstaan die enorme schade aanrichten. Door het mixen en matchen van Digimon is het de bedoeling een team samen te stellen die sterk zijn tegen een aantal soorten tegenstanders.Wat erg leuk is gedaan zijn bijvoorbeeld de 3vs3 gevechten die in bepaalde missies ontstaan. Zo kom je met je ‘hudie’ clan een groep tegenstanders tegen en dan ga je een tactisch bordspel aan. Op het bord zijn een aantal vlakken met punten erop, het team die als eerste 30 punten scoort of de tegenstander verslaat wint. Want om een tegenstander van een vak af te krijgen moet je hem verslaan. Dus er ontstaat een tactisch spel om te zorgen dat de tegenstander niet de punten pakt maar ook dat je hun verslaat. Dit was een leuke toevoeging op de standaard gevechten.

Digilab

In het spel is een van de belangrijkste locaties het Digilab. Hier is een winkel, een farm om Digimon te levelen, je kunt Digimon hier digivolven, Digimon toevoegen aan je team, Digimon verzorgen en nog veel meer. In de game kun je maximaal 3 Digimon in een team hebben en 8 reserve Digimon om snel te wisselen. Je speelt Digimon vrij door ze te scannen. Wanneer je een gevecht begint wordt je tegenstander automatisch gescand en loopt een meter op voor die Digimon. Voor zwakkere Digimon loopt deze meter per gevecht met 25% op, dus als je 4 van dezelfde Digimon hebt verslagen en de meter op 100% staat heb je hem vrijgespeeld. Je kunt dan in het Digilab deze aan je team toevoegen.

Om het maximale uit je Digimon te halen moet je leren wanneer je gaat de-digivolven en digivolven. Om het maximale uit je Digimon te halen moet je al zorgen dat je basis Digimon, eerst het maximale level haalt voor je gaat digivolven naar een volgende Digimon. Dus stel je hebt een bepaalde klasse Digimon dan is het vaak verstandig om deze te de-digivolven naar de basis Digimon, dan deze te levelen naar het maximale en dan deze terug te digivolven. Het is wat complex en zonder iedereen te maxen kun je nog steeds makkelijk het spel spelen.

Het doel van het spel is naast het uitspelen van de verhaallijn natuurlijk ook om alle Digimon te verzamelen, dit zijn er maar liefst 320 ditmaal, je bent makkelijk 100 uur zoet met het digivolven en de-digivolven tot je ze allemaal hebt. In het verzamelen, levelen en digivolven word je erg vrijgelaten door de game, dit zorgt er ook voor dat wanneer je wat meer grind en monsters verzamelt voordat je verder bent met het verhaal dat je vrij sterk bent en de tegenstanders geen kans maken in gevechten. Er is ook een hele sloot aan sidequests als je nog niet genoeg tijd kwijt was aan het verzamelen van Digimon.

Uiteindelijk is dit een spel wat vooral voor de liefhebbers van Digimon leuk zal blijven. Als RPG is hij te lineair en zijn de gevechten niet uitdagend genoeg om voor een breed publiek interessant te blijven. Het verzamelen van alle Digimon is wel erg verslavend en dit zou de reden zijn om weer terug naar de game te gaan. De audio en grafische stijl is erg goed gedaan en de originele Japanse stemmen voegen wel wat toe. Als Digimon game is dit zeker een van de beste, maar ben je niet zozeer een Digimon fan, dan zijn er betere soortgelijke games.


Genre: Actie/RPG | Release: 18-01-2018 | Uitgever: Bandai Namco Entertainment Europe | Ontwikkelaar: Mediavision
Graphics: 8.0 | Geluid: 8.0 | Gameplay: 7.5 | Besturing: 7.5 | Replay: 8.0
7.8
+ Japanse stemacteurs
+ Grafische stijl
+ Enorm aantal Digimon
- Erg lineair voor een RPG
- Gevechten zijn niet heel uitdagend
- De digitale wereld van Eden is repetitief

guest
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments

Naar boven