DiRT Rally

thumbnail

Oude tijden herleven

Colin McRae Rally 2.0 ligt al weer enige tijd achter ons, wat mij betreft één van de beste games in de rally franchise ooit. Inmiddels is Codemasters al diverse wegen opgegaan, waaronder de weg van de serieuze race simulatie games, maar ook de rally games komen zo nu en dan weer terug. Met het overlijden van Colin McRae is er een einde gekomen aan een era, maar er is weer hoop, met DiRT Rally. Rally is een vak apart, waarbij het niet gewoon racen is zoals in de Formule1 of zoals in Need for Speed. Nee, vooraf rekening houden met de bocht die komen gaat en de scherpte daarvan is van groot belang. Of we met deze game weer die retro gevoelens terug kunnen krijgen is de grote vraag.

Natuurlijk kunnen we in de game gaan racen met diverse bolides, waaronder de Peugeot 208, onze persoonlijke favoriet als Peugeot-rijder, de Renault 5 Turbo, Ford, de Opel Corsa Super 1600 en de Mini Classic Rallycross. Het spel verscheen al eerder op de PC en komt nu ook op de console, en dat is niet gek na het eerdere succes op Steam. De race-ervaring staat voorop en al snel zul je concluderen dat deze fantastisch is. Je kunt zeggen wat je wilt, maar het glijden door de bochten is iets wat de Colin McRae franchise populair heeft gemaakt en tevens ook uniek. In deze game voelt dit nog intenser aan. Het gevoel bij het sturen en het gevoel bij het glijden door de bochten is werkelijk subliem. De tractie die je hebt bij het uitkomen van een bocht voelt zo realistisch aan, dat je bijna het gevoel hebt dat je echt aan het racen bent, ook al gebruik je geen echt stuur en zit je niet daadwerkelijk in de bolide. De snelheid en daarnaast de vaak smalle zanderige wegen geven je een constante spanning die ongeëvenaard is. Ook qua controls voelt het allemaal prima aan en het is dan ook echt weer een simulatie game die je zou verwachten van Codemasters.

Offline of online

Of je nu meedoet aan online events, racet in leagues van jezelf of anderen, klimt in de wereldwijde klassementen of deelneemt aan multiplayer FIA World Rallycross racing, het hart van de DiRT Rally-ervaring wordt gevormd door competitie en de spanning van de races die je echt altijd goed voelt. DiRT Rally laat gamers deelnemen aan exclusieve, officieel gelicenseerde FIA World Rallycross multiplayer races, waarin tot acht spelers bumper-aan-bumper strijden in enkele van ‘s werelds snelste off-road wagens voor een adembenemende ervaring. DiRT Rally’s online events zijn eenmalige mogelijkheden voor spelers om zich te testen tegen de beste coureurs in de wereld. In de Daily Events moeten spelers een door het DiRT-team geselecteerde stage voltooien – wie faalt krijgt geen herkansing, waardoor je snel afgerekend wordt op fouten, iets wat herkenbaar is met de realiteit in de rallywereld. Spelers kunnen in de Weekly Events proberen alle stages op één rallylocatie te voltooien, terwijl de Monthly Events een marathonachtige beproeving van uithoudingsvermogen en vaardigheden bieden. Spelers kunnen ook hun voordeel doen met DiRT Rally’s league-systeem om met vrienden en rivalen te strijden. Online wordt er dan ook altijd een nieuwe uitdaging aangeboden, maar ook offline valt er genoeg te beleven in de Championship modus.

De realistische manier van spelen en de druk die er op je komt bij het eventueel maken van fouten zorgen dat je uitermate geconcentreerd bent, maar ook de grafische kwaliteit van de game maakt dat je echt meeleeft met jezelf en de ingame bolide die zich voortbeweegt door de sneeuw, het zand of door de bosachtige wegen die je doorkruist. Het ziet er van dichtbij en van veraf allemaal zo geweldig goed uit dat je echt het gevoel hebt dat je je begeeft in de omgeving. Qua audio is het allemaal iets minder gesteld met het spel. De aanwijzingen van aankomende bochten en dergelijke zijn nogal simplistisch in elkaar gezet en lijken echt nog te stammen uit de Colin McRae-games. Het voelt dan ook niet alsof er iemand virtueel langs je zit, maar het zijn echt gescripte monologen die voorbij razen voor je bochten in gaat. Hetzelfde geldt voor geluidseffecten bij het bijvoorbeeld in de vangrail schieten van je auto. Het is het allemaal net niet. Daarnaast ontbreken er diverse licenties in de game, iets wat vooral voor de kenners van de rallywereld een gebrek zal zijn. Ook de cockpit view is wat mij betreft iets minder doeltreffend dan de view achter de auto, iets wat niet alleen meer overzichtelijkheid geeft, maar ook grafisch een betere indruk achterlaat. De cockpit indicatoren zijn wat mij betreft wat simplistisch en wat ongedetailleerd in elkaar gezet.

Met de 70 verschillende stages, de Rally speelvorm, de Hill Climb, waarbij je gebergtes moet zien te trotseren, en de Rally Cross, waarin je met meerdere bolides gaat rijden op een circuit, is er genoeg te doen in de game. Ook online kun je ongetwijfeld vermaak vinden en dat maakt DiRT Rally tot een waardige racegame die weer als vanouds doet aanvoelen. De realiteit die je voelt in het racen en de schitterende omgevingen geven dat echte simulatie gevoel van de sport goed weer. In de Championship mode kun je jezelf opwerken van rookie tot echte professional wat de drang geeft om constant beter te presteren bij het afwerken van punt A tot B. Ben je een echte racefan, en houdt je van dat oude Colin McRae gevoel in diens oude gloriedagen, dan is dit weer een geweldige comeback die je die gloriemomenten laat herbeleven.


Genre: Race | Release: 03-04-2016 | Uitgever: Codemasters | Ontwikkelaar: Codemasters
Graphics: 8.5 | Geluid: 7.0 | Gameplay: 9.0 | Besturing: 8.5 | Replay: 8.5
8.7
+ Ultieme rally-ervaring
+ Grafisch erg realistisch
+ Genoeg content en tracks
- Audio hier en daar wat nostalgisch en statisch
- Voor de echte kenners ontbreken er nog wat licenties
-

guest
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments

Naar boven