F1 2016

thumbnail

Alweer ’n tijdje aan de gang

Het seizoen is alweer in volle gang. Het voetbal, maar in dit geval heb ik het over Formule 1. Nu Verstappen echt mee kan doen met zijn Red Bull is het racen leuker dan ooit. Het moet namelijk gezegd worden dat de dominantie van Mercedes al jarenlang zorgt voor slaapwekkende races. Helaas is het nog steeds verre van spannend in de top 2 van veel races, daar waar Rosberg en Hamilton vaak ver in de voorhoede te vinden zijn. Met enkele misstappen de laatste tijd van beide genoemde coureurs wordt het zo nu en dan wel eens wat interessanter, en dat heeft Max Verstappen ook de eerste overwinning opgeleverd.

Vorig jaar was het nogal karig wat betreft content in de Formule 1 game, welke jaarlijks weer uitkomt en steeds weer ontwikkeld wordt door het kleine team van Codemasters. Met dit nieuwe deel beloven ze meer uitbreidingen, met daarbij vooral de belofte op een diepere career mode. En die is er gekomen, al moet je er niet te veel van verwachten. Je kunt namelijk de career mode starten en je eigen coureur samenstellen. Natuurlijk kun je vervolgens ook het team kiezen waar je aan de slag nemen en tussentijds betere contracten verdienen bij andere teams. Vervolgens begint de rivaliteit tussen jou en je teamgenoot. Deze rivaliteit bestaat uit diverse punten, waaronder de ronde tijden, sectorentijden, je plaats op het podium etcetera. Op diverse punten kun je je teamgenoot verslaan, waardoor de rivaliteitsbalk al snel gaat stijgen. Wat dit precies voor inhoudelijke functies heeft? Geen idee. Verder teken je je eerste contract en kun je gedurende het seizoen kiezen voor verschillende upgrades voor je bolide. Ook je bandenkeuze is van belang; Ga je voor supersoft, softs, harde banden of juist de intermediates bij twijfel tussen droog en nat weer? Tijdens races wordt je voortdurend op de hoogte gehouden van weersveranderingen en deze zijn dan ook dynamisch. Reken erop dat je meer regen krijgt dan in de realiteit vaak het geval is. Codemasters wil dan ook graag de dynamisch weather functie in volle glorie aan je tonen.

De overige standaard meuk

Naast de career mode, welke uitgebreid is, maar alsnog vrij karig aanvoelt (je zit constant achter een laptop wat tweaks te doen) heb je ook nog de Championship mode. Hierin speel je een volledig seizoen, beginnend bij natuurlijk het Australische circuit. De weekenden kun je zelf invullen, al word je constant verplicht om een training ook te volgen. Gelukkig kun je deze redelijk snel skippen door de korte laadtijden. Vanaf de training kun je binnen luttele seconden overschakelen naar de kwalificatie en de race. Het enige wat enige tijd kost is het doorspoelen van de tijd die de training en kwalificatie duren, maar dat is goed te doen. Het kwalificeren kun je vervolgens ook wijzingen in één ronde waarom alles draait, een korte, standaard kwalificatie zoals vroeger en een uitgebreide kwalificatie waarbij je heel wat rondjes kunt rijden en tijden kunt neerzetten. Verder heb je ook nog een quick race mode waarin je een geheel weekend kunt draaien en kun je online aan de gang met een race of zelfs een volledig seizoen. Nieuw in de game zijn de safety car en virtual safety car. Ook het paddock en de pitstops zijn verbeterd waardoor je je nog meer aan de snelheidslimieten en regels moet houden bij gele vlaggen bijvoorbeeld. Daarnaast kun je manueel starten, waardoor je net als in echte races snel of juist bizar slecht weg kunt zijn. Traction control licht niet meer voor de hand waardoor je veel nu zelf kunt regelen.

Het racen zelf, waar het om gaat, voelt uitermate realistisch aan. Met regen is het soms alsof je over een ijsbaan heel schaatst, maar met droog weer merk je echt dat je de ideale lijn moet blijven rijden. Op die manier krijg je dat aloude Grand Prix 4-gevoel, waarbij je door de S-bochten heel geleid wordt. Rijd je niet de ideale lijn, dan is het echt horten en stoten door de bochten heen en verlies je veel tijd. Ook mede-coureurs reageren realistisch, al willen ze geregeld nogal eens aan je achtervleugel zitten waardoor je spint. Ook houden ze constant de ideale lijn waardoor je makkelijk de binnenbocht kunt pakken en ze afsnijdt. Met DRS kun je ze daarnaast te snel af zijn wat je in echte races ook vaak ziet. Persoonlijk ben ik vooral bekend met de klassieke tracks waaronder Brazilië, Australië, Canada en Oostenrijk, maar ook de nieuwe tracks waaronder bijvoorbeeld Rusland, zijn goed te doen. Het leren kennen van tracks is wel van groot belang, zoals de kenners van dit soort racegames veelal wel zullen weten. Formule 1 voelt niet meer arcade, zoals dat vroeger wel eens het geval was, maar als een echte simulatie. Met daarbij mogelijkheden om tijdens de wedstrijd van strategie te veranderen, is dit de meest realistische F1 game ooit. Je team zal je ook geregeld vragen om te beslissen of je wilt wisselen van strategie. Wil je nu de pit in? Of later. Gaat het regenen? Of blijft het droog. Het team houdt je constant op de hoogte. Met de realtime time tracker kun je daarnaast ook constant volgen of je rondetijden goed zijn of nog verbetering nodig hebben.

Leuke details

Via de controller zijn ook enkele leuke features aanwezig. Zo hoor je de teamorders/suggesties constant via de speaker van je controller en dat klinkt best prima. Door de iets meer schorre kwaliteit van je controller-speaker komt het sowieso al wat meer over als een teamradio. Verder knippert de lightbar als zijnde het rode licht achterop je bolide. In de pit knippert deze en wanneer je weer rondrijdt blijft deze branden. Allemaal niet bijzonder, maar minieme details die van toegevoegde waarde zijn. Wel irritant zijn de wat schorre geluiden, die wat bombastischer hadden gemogen. Het geluid van Formule 1 wagens is sowieso al niet meer wat het ooit is geweest, maar nu klinkt het eerder als wat rallywagens die rondrijden dan echte krachtpatsers. Ook de geluiden van concurrenten klinken veel te fel waardoor het schakelen lastiger wordt wanneer je, zoals ik, schakelt afgaande op het geluid. Dit kun je gelukkig wel deels dempen waardoor je er een stuk minder last van hebt. Verder zien de animaties er erg matig uit. Gezichten van coureurs, techneuten en collega’s zien er echt hol en leeg uit. Daar moet het spel het dan ook zeker niet hebben. Wel van de ingame grafische kwaliteit, want die is bijna op en top. De cockpit view en die net daarboven zijn echt geweldig en alles wat binnen de track valt (bolides, het stuur, de track, de banden) ziet er overweldigend uit. Alles wat daarbuiten valt ziet er dan wel weer iets minder uit, waaronder het gras en stadions en bomen. Ook de 3D-line die aangeeft waar je moet remmen en welke lijn je het beste kunt nemen ziet er indrukwekkend uit. Kleine details zijn ook het vingertje dat je als coureur omhoog steekt wanneer je een colission hebt met een concurrent.

Alle licenties zijn natuurlijk aanwezig, waardoor coureurs als Vettel, Verstappen, Rosberg, Hamilton, Button en Alonso in de game zitten. Ook zijn de teams geüpdate waardoor Verstappen bij Red Bull is aangesloten. Het is leuk dat in de career mode strategie belangrijker is geworden en de bandenkeuze aansluit op jouw verzamelde data. Het verbeterde schademodel zorgt ervoor dat elke impact gevoelt wordt en ook de omgeving daar op reageert. F1 2016 heeft weer wat stappen gezet maar verwacht zeker geen grootse, immense veranderingen. Er zijn hier en daar wat details toegevoegd waarbij de grootste voordelen de korte laadtijden, de geweldige graphics en de verfijnde gameplay zijn. Ben jij een echte fan van F1, of wil je het eens voor het eerst proberen? Dan zul je met Formule 1 2016 zeker genoeg content en plezier beleven en niet teleurgesteld worden zoals vorig jaar een klein beetje het geval was.


Genre: Race | Release: 24-08-2016 | Uitgever: Codemasters | Ontwikkelaar: Codemasters
Graphics: 8.5 | Geluid: 7.5 | Gameplay: 8.0 | Besturing: 8.5 | Replay: 8.0
8.3
+ Geweldige gameplay
+ Meer strategische details
+ Grafisch binnen de baan indrukwekkend
- Regen voelt wat te overdreven glibberig aan
- Audio en animaties zijn wat flets
-

guest
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments

Naar boven