F1 2019

thumbnail

Hopelijk spannender dan op TV

Het formule 1-seizoen is weer in volle gang. Terwijl Hamilton alweer hard onderweg is om kampioen te worden, mogen we toch wel concluderen dat we het meest saaie seizoen ooit in gegaan zijn, tot dusver althans. De sport wordt de laatste tijd voorzien van zoveel mogelijk regeltjes en elke inhaalactie lijkt bijna een tijdstraf op te leveren, vooral als Max erbij betrokken is. Om nog niet iedereen weg te jagen van de sport heeft Codemasters besloten om wat eerder dan normaal de nieuwe Formule 1 game uit te brengen. Nu kunnen we dus in plaats van augustus, in juni al aan de slag met de game. Hopelijk is die wat spannender dan de daadwerkelijke sport op TV…

Zoals de FIFA-franchise is het met F1 ook altijd weer de vraag wat de nieuwe features weer te bieden zullen hebben. De meest opzienbarende feature is wel al redelijk bekend inmiddels. F1 2019 maakt het namelijk mogelijk om in de F2 aan de slag te gaan. In de career mode zul je dan ook hierin starten, al merk je dat je na enkele races al snel het stapje omhoog zult vinden. Met Lukas Weber in de gelederen als teammaat neem je het op tegen coureurs als Lando Norris, George Russell en Alexander Albon. Leuk aan dit alles is dat je in diverse situaties gebracht wordt. Zo moet je plaatsen terug zien te winnen nadat je een lichte crash hebt gehad met een concurrent, of wordt je na de wedstrijd uitgescholden door een tegenstander. Dit soort scenario’s zijn vrij nieuw in de franchise, en maken dat de storytelling wat meer diepgang kent, al blijft het jammer dat je zelf nooit echt inspraak hebt op het verloop. Wanneer je echter in de F1 terecht komt, wat vrij snel gaat, dan blijft hier helemaal niets meer van over. In feite speel je dan eigenlijk weer een soort van Season mode waarin je race na race afwerkt. Je zult het dan moeten doen met enkel de saaie, onrealistische perspraatjes van de te lieve interviewster. Voor het eerst zijn er in de game driver transfers mogelijk. Na elk seizoen kun je zowel omhoog als omlaag gaan van het ene team naar het andere, maar je kunt dus ook terug degraderen naar de F2. Wijzigingen binnen je contract worden lekker onpersoonlijk via de mail gestuurd, en het bespreken van contractopties wordt net zo sociaal via de tablet gecommuniceerd en bepaalt.

Na F2 weinig career-ontwikkelingen meer

Naast dat is het qua modi eigenlijk vrij beperkt gebleven qua wijzigingen in F1 2019 ten opzichte van diens voorganger. Natuurlijk heb je de normale competitie-mode, de time trial en de standaard race-mode, maar daar heb je het solo ook wel mee gehad. Je kunt dan ook echt zien dat men minder tijd heeft gehad dit jaar om te werken aan de nieuwe game. Het spel borduurt voor 90% verder op z’n voorganger en heeft gewoonweg te weinig vernieuwingen. De grootste ergernis hierbij blijft toch wel het niveau van realisme. Grafisch ziet de game er oogstrelend uit, en is het zelfs beter met hier en daar wat verbeteringen qua lichtinval en ook de FX-weerseffecten zien er beter uit dan ooit. Maar qua beleving is de game nog altijd verre van geweldig. De monotome communicatie naar de cockpit, de domme vragen in de interviews (“ben je blij met je overwinning?”), het constant achter je werkstation zitten tegenover je taemmaat, de manier waarop je geïntroduceerd wordt bij je team, de constant repeterende animaties wanneer je een race wint, het straalt weinig beleving uit en maakt het seizoen eigenlijk een beetje saai na verloop van tijd. Die beleving is juist wel iets wat men heeft gebracht in de F2, wanneer je daarin rijdt, en dat is best gek, want het draait toch voornamelijk om de F1 zou je zeggen. Het zou goed zijn wanneer men deze dynamiek ook wat meer zou kunnen brengen nadat je de overstap naar het hoogste niveau hebt gemaakt.

De focus ligt dit jaar ook iets meer op eSports, daar waar je een volledige portal in de game hebt om up-to-date te blijven met de F1 eSports-ontwikkelingen. Je kunt je zelfs kwalificeren in eSports kwalificatie-uitdagingen die later dit jaar gaan volgen. Verder heb je een showroom waarin je meer informatie kunt opvragen van de diverse bolides en je kunt in het customize-gedeelte je helm, badge en handschoenen uitzoeken, en zelfs online aanschaffen. In de multiplayer, die licht uitgebreid is hier en daar, heb je verder leagues die je kunt spelen, maar ook uitdagingen die wekelijks online verschijnen. Deze kunnen zowel met nieuwe als met klassieke F1-bolides gespeeld worden. Je kunt online virtuele prijzen winnen die je vervolgens in je prijzenkast kunt zetten. Echter blijft de F2-toevoeging de grootste noemenswaardige toevoeging in de game. Qua gameplay blijft het spel gewoon geweldig, al is er niet heel veel veranderd. Het racen gaat net weer een tikkeltje soepeler en de moeilijkheidsgraad lijkt ietsje verlaagd, al kan ik dat niet met 100% zekerheid zeggen. De AI is nog voor verbetering vatbaar, aangezien een flinke tik geven niet ongewoon zal zijn tijdens de races. De menu-interface ziet er goed uit, al wijkt die niet heel erg af van eerdere versies. In de career mode kun je weer de standaard trucjes uithalen, waaronder het uit laten voeren van research en development, en het wisselen van je motor of versnellingsbak. Het zijn allemaal bekende aspecten die al jaren in de game zitten dus.

F1 2019 is een prima game, maar kent nog altijd gebreken uit het verleden. De toevoeging van de F2 is een pluspunt, vooral voor de career, maar zodra je daar uit geraakt beland je in feite in F1 2018 en valt de gehele intensiteit weg. Je komt weer in die sleur van saaie interviews, die toch amper effect hebben op je imago, en je bent gewoon bezig race voor race af te werken. Op zich draait het natuurlijk om de gameplay, maar als het zelfs te veel werk geweest is om ook maar een nieuw geluidseffect of monoloog in de game te stoppen, dan vraag je je toch af of de franchise wel genoeg aandacht krijgt de laatste jaren. Qua content valt het hier en daar dus wat tegen, maar daar staat weer een oerdegelijke gameplay, die wat verfijnder is dan voorheen, tegenover. Kun je daarmee leven, en boeien de randzaken je verder niet zoveel, maar draait het voor jou enkel om het racen? Dan is dit weer een aankoop die biedt wat je zou verwachten, al kun je in principe net zo goed verder spelen met zijn voorganger.


Genre: Race | Release: 24-06-2019 | Uitgever: Codemasters | Ontwikkelaar: Codemasters
Graphics: 8.5 | Geluid: 8.0 | Gameplay: 8.5 | Besturing: 8.0 | Replay: 6.0
7.2
+ Grafisch haarscherp
+ Oerdegelijke gameplay
+ Formule 2 brengt meer beleving...
- ...die de F1 ook zou moeten hebben
- Interviews, boordradio, commentaar
- Weinig extra content

guest
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments

Naar boven