GamesCom 2011 – Impressie deel 1

thumbnail

Het is altijd vrij teleurstellend als iets moois tot een einde komt. Dat geldt natuurlijk ook voor de GamesCom, welke weliswaar nog in volle gang is met waarschijnlijk de drukste dagen op zaterdag en zondag, maar voor de pers is de vrijdag de laatste dag waarop een slag geslagen kan worden achter gesloten deuren. Met heel veel games achter de kiezen is het uiteraard belangrijk dat wij ook een en ander met jullie bespreken, en dan hebben we het niet alleen over de toppers. Welke games hebben wij zoal gezien, welke vielen ons mee en welke vielen tegen? En wat zijn de nieuwe aspecten die juist in het daglicht zijn gezet? Je leest het in onze impressies waarin we diverse games bij elkaar pakken! Dit is de eerste greep van de games die wij hebben bekeken en/of gespeeld.

LEGO Harry Potter Years 5-7

Ik weet niet wat het is maar jaarlijks blijkt uiteindelijk dat de meeste tijd weer besteed is bij onze vrienden van Warner Bros. Of het ligt aan de goede sfeer, de warme ontvangst altijd weer, of juist aan de goede games, ik weet het zelf ook niet. Warner stond echter elke dag op onze agenda, ook al was vooraf niets ingepland, met diverse games die in de schijnwerpers werden gezet. Niet te vergeten is natuurlijk LEGO Harry Potter Years 5-7, die getoond werd. Een positief punt van de presentaties bij Warner Bros. Is vaak het enthousiasme waarmee de ontwikkelaars spreken over hun games. Dat enthousiasme was meer dan aanwezig bij de lead designer van de nieuwe Harry Potter. Helemaal verdiept in het boek heeft men besloten om weer een nieuwe Harry Potter game te maken.

Hoewel het spel op het eerste gezicht hetzelfde oogt als het eerste deel en weinig vernieuwends lijkt te doen, heeft men toch enkele nieuwe features in het licht gezet. Zo heeft men voor het eerst een 2D-speeloptie waarbij je in 2D een deel van het spel kunt spelen. Het spelen in 2D zorgt ervoor dat je een soort van Mario-gevoel krijgt, echter dan natuurlijk met LEGO-karakters. Echter valt die feature weer grotendeels in het water aangezien een vrij tegenvallend antwoord werd gegeven op onze vraag. De 2D mode die we te zien kregen en zo’n 5 minuten duurde zal namelijk ook in totaliteit slechts 5 minuten duren en keert niet vaker terug in het spel. Al met al is LEGO wederom een geweldige game waarin veel passie in is gestoken. De ontwikkelaar laat echt doorschemeren zeer gepassioneerd te zijn over hun nieuwe game, en dat ook details uit het boek op ludieke wijze in het spel gestopt zijn. Herken je de boek-momenten niet, dan zijn ze nog altijd grappig, zo laat de ontwikkelaar weten en dat is de kracht van alle LEGO games: Je hoeft de achtergrond van de films of boeken niet te kennen. Voeg nog enkele speciale magie toe aan het spel en je hebt wederom 15 uren aan puur speelplezier in handen. Dat gaat goed komen.

Batman: Arkham City

Het is lastig een selectie te maken uit games die je hebt gezien op de GamesCom, maar dat er heel wat Warner Bros. games aanwezig zijn in onze previews/hands-on/first look artikelen mogen duidelijk zijn. En dat komt vooral door de passie die de ontwikkelaars steken in hun games en presentaties. De beste presentatie was namelijk ongetwijfeld die van de nieuwe Batman game, Arkham City, waarbij een ontwikkelaar van Rocksteady 2 medewerkers de game liet spelen. De challenge mode werd gedemonstreerd en een stukje van de campaign, waarbij direct opvalt dat er niet heel veel is veranderd ten opzichte van het vorige deel, maar dat vooral de omgevingen groter en levendiger zijn geworden. Meer vrijheid, meer uren aan speelplezier, reken maar op 25 uren met de side-missies opgeteld en de 3D-feature. In 3D konden we het spel bewonderen en dat ziet er geweldig uit. De nieuwe Batman zal een perfect vervolg worden dat niet bomvol vernieuwingen zit, maar vooral voort borduurt op het al geweldige concept van het eerste deel. Wat wil je eigenlijk nog meer? Mijn complimenten nogmaals voor Rocksteady, dat weet hoe het een game goed moet presenteren, met humor en geweldig veel passie.

Lollipop Chainsaw

Het kan natuurlijk niet allemaal pracht en praal zijn. Hoewel enkele collega’s enthousiast waren over Lollipop Chainsaw, de nieuwe game van Warner Bros. kon ik ook nog even binnen glippen bij de presentatie van de game. De game oogt typisch Japans en is ook Japans aangezien Suda 51 aan het spel werkt. Hoewel typisch Japans niet verkeerd hoeft te zijn zie je wel direct dat de indruk die opgewekt wordt niet echt imponerend is. Een jonge dame die iedereen in mootjes zaagt met haar kettingzaag is misschien dan ook wel het meest innovatieve aspect aan het spel. De gameplay oogt vrij lineair en eenzijdig en dat is toch vrij jammer. Op onze vraag of de kettingzaag upgradebaar is kon men helaas nog niet antwoorden, maar in ieder geval zal er meer mogelijk zijn met de kettingzaag dan we te zien kregen, wat de vraag eigenlijk wel lijkt te beantwoorden. Lollipop Chainsaw heeft helaas niet de indruk gemaakt die we hadden verwacht, maar is nog in een zeer vroeg stadium van ontwikkeling. Laten we hopen dat men in ieder geval wat meer variatie in het spel kan stoppen en dat er flink wat eindbazen in zitten, anders kan dit spel wel eens een tegenvaller gaan worden. Ik houd in ieder geval goede hoop gezien de mensen die eraan werken.


Auteur: Jeroen Janssen | Genre: GamesCom 2011 | Release: 20-08-2011 | Uitgever: | Ontwikkelaar:
Graphics: | Geluid: | Gameplay: | Besturing: | Replay:

guest
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments

Naar boven