GamesCom 2011 – Impressie deel 2

thumbnail

Soms moet je het beste voor het laatste bewaren, en dat hebben we ook grotendeels gedaan. Met Borderlands dat tussendoor ingepland werd en RAGE welke voor vrijdag ingepland werd voor 1 man, maar waar we uiteindelijk met 3 man hebben mogen spelen was het hoogtepunt toch wel bereikt. Ik bedoel, grotere toppers kun je niet krijgen, toch? Met zoveel verwachtingen kan het bijna niet meer tegenvallen, en hopelijk deed dat het ook niet. Je kunt dat lezen in deze impressie van Borderlands 2, RAGE en Prototype 2.

Borderlands 2

Een game waar wij allen erg enthousiast over waren is natuurlijk Borderlands. Het eerste deel werd op de GamesCom aangekondigd en nu wordt ook het tweede deel onthuld op de GamesCom, jaar 2011. Het spel komt weliswaar pas in 2013 maar men kon al een impressie geven door de nodige gameplay van het spel te laten zien. Is er veel veranderd? Nee, er is vooral veel verbeterd. Zo zal de AI van de tegenstanders flink verbeterd zijn, waardoor zij je kunnen flanken en ook overal kunnen komen waar jij kunt komen. Verstoppertje spelen is er dus niet bij. Daarnaast zullen ze reageren op schoten die je lost op bijvoorbeeld hun benen. Schiet je op de benen, dan zullen de freaks bijvoorbeeld al vallend en opstaan proberen naar je te komen. Zelfs met de armen trekkend kunnen ze zich voortbewegen, waarmee het schieten op verschillende ledenmaten voor het eerst verschillende effecten zal hebben.

Naast die flinke verbetering zal zich nu een minimap bevinden in de rechterbovenhoek van het scherm. Je hoeft dus niet meer via speciale menu’s de map aan te roepen. Verder is de omgeving ‘what you see is what you get’ geworden. Niet die vervelende onzichtbare muren waar je tegenaan zult lopen terwijl je graag ergens heen zou willen gaan dat je wel kunt zien. Alles wat je ziet, daar kun je naar toe rennen of rijden. Borderlands 2 zal naast dat qua omgevingen ook flink gevarieerder ogen. De missie die wij te zien kregen vond plaats in de sneeuw en zag er meer dan prima uit. Maar rijd je een stukje, dan kom je in een geheel andere omgeving terecht, waarmee de wereld dus echt oogt en vergelijkbaar zal zijn met die uit bijvoorbeeld Elder Scrolls: Skyrim. Ook het verhaal is belangrijker dan ooit net als de wapens die ditmaal een prominentere rol gaan spelen. Houd twee wapens tegelijk vast, vindt voor het eerst wapens van de bandits (die houden van veel knallen, maar achter lopen in technologie) en zorg ervoor dat elk wapen zijn eigen persoonlijkheid heeft. Zo heb je bijvoorbeeld wapens die je niet hoeft te reloaden maar simpelweg weg moet gooien om vervolgens een volgegooid wapen terug te krijgen. Borderlands wordt simpelweg vele malen uitgebreider dan deel 1 en doet verder wat deel 1 prima deed. Veel kon men verder nog niet onthullen, vooral niet omdat het voorlopig nog gaat om een vroege built.

RAGE

Als de vrijdag vrij rustig verloopt is het nooit verkeerd om met meerdere mensen een impressie op te doen van een game. RAGE is in ieder geval echt een game voor mij, dat mogen nu al duidelijk zijn. Als je van Fallout 3 hield, dan zal RAGE je ongetwijfeld ook doen verheugen. RAGE heeft weliswaar (vrijwel) geen RPG-elementen, maar kent wel een zelfde soort sfeer. Met een sessie van ruim 20 minuten konden we de eerste missies van het spel spelen en die waren al direct imponerend. Je wordt echt helemaal in het spel gezogen en zult de missies met veel genot aannemen. Hoewel je nog weinig kunt zeggen van de wapens die je verderop in de game krijgt en de gameplay toevoegingen die toegevoegd worden naar mate je verder raakt in het spel, zagen de eerste missies er al vet uit. Niet alleen de sfeer ademt veel diepgang uit, maar ook de variatie is al direct een opvallend positief punt waarmee dit spel zich kenmerkt. Het is niet lang meer wachten op RAGE, maar ik denk dat velen met mij elke dag van wachten al ervaren als een dag te veel. En dat is wat mij betreft zeer terecht. Hoewel het spel er op de PC gewoonweg beter uitziet en op de console vooral wat blur-effecten in diepte omgevingen te constateren zijn, zal RAGE ongetwijfeld de topper worden die iedereen verwacht.

Prototype 2

Hoewel Prototype 2 een beetje de pech had dat een concurrent destijds rond dezelfde periode lanceerde, inFamous, verkocht het spel al met al toch goed. De game presteerde verder ook niet beneden de maat maar was niet de topper die inFamous wel bleek te worden. Prototype was vooral te lineair en het bleek vooral te gaan om hordes van tegenstanders die neer gemaaid moesten worden. Dat zal echter veranderen in deel 2. De wereld van Prototype 2 zal verdeeld zijn over 3 zones, de groene zonde, waar de mensheid nog normaal zijn gang kan gaan, de oranje/gele zone, het gebied waar besmetting nadert en lichtelijk ook heerst en de rode zone, de zone waar je liever niet wilt komen. Uiteraard kun je wel raden hoe dit in het spel zich zal gaan ontwikkelen. De combat is nog bruter dan voorheen en ditmaal kun je enkele ideale mogelijkheden gebruiken waardoor je gemakkelijker bijvoorbeeld heli’s neer kunt maaien. Prototype 2 is misschien geen opvolger die bol staat van de innovativiteit, maar borduurt wel grotendeels verder op deel 1 en pakt de kritiek op die men had op deel 1. En daarbij hebben we het vooral over de eenzijdigheid van de missies, de irritant vele tegenstanders die onbenullig naar je toe worden gestuurd en het verhaal. Prototype 2 zag er indrukwekkend uit, maar echt heel veel nieuws kunnen we jullie helaas momenteel nog niet melden. Wel is interessant dat de aanpak in de game anders kan zijn. Zo hoef je ditmaal ook op een rustige manier missies aanpakken waardoor je de hordes aan opponenten kunt voorkomen.

Het spel komt in april uit en het fine-tunen moet nog beginnen, zo liet de ontwikkelaar weten. De glitches en bugs die dan ook te zien waren willen we jullie dan ook besparen. Prototype 2 is in ieder geval geen game om te vergeten en wat mij betreft de meest interessante game van Activision, na Modern Warfare 3 dan.


Genre: GamesCom 2011 | Release: 20-08-2011 | Uitgever: | Ontwikkelaar:
Graphics: | Geluid: | Gameplay: | Besturing: | Replay:

guest
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments

Naar boven