GamesCom 2018 – PES en FIFA

thumbnail

Pro evolution soccer 2019

Een nieuw jaar en de strijd barst weer los tussen PES aan de ene kant en FIFA aan de andere. Waar FIFA met de Champions League een flinke licentie slag heeft geslagen is PES rustig doorgegaan met meer club gerelateerde licenties te kopen. Dit jaar is bijvoorbeeld Schalke 04 erbij gekomen. Waar PES het van moet hebben is de gameplay, dit is al jaren het ding waar ze zich sterk voor maken. Dit jaar heeft PES zich nog meer gefocust op de gameplay en voornamelijk de individualiteit van de spelers. Zodat je tijdens het spelen merkt met wie je aan het voetballen bent. De karakteristieken van Messi en andere spelers haal je er zo uit. Een van de speerpunten was het aannemen van een bal, PES heeft de gameplay omtrent het eerste balcontact flink op de schop genomen, hierdoor kun je meteen door een uitstekende aanname of een slinks balletje je man uitspelen en verder gaan. Een grote verbetering is ook gemaakt in de AI, het team loopt nu beter, lopen meer lijnen die logischer zijn, het rond tikken en de vrije man vinden werkte allemaal een stuk beter dan voorheen. Vermoeidheid is nu ook verbeterd, je ziet spelers waarmee je de hele wedstrijd hebt gerend wat moeilijker terugrennen en minder vaak de diepte inrennen en uiteindelijk soms met een blessure uitvallen. Hierdoor moet je beter opletten met de sprints die je trekt en kun je niet meer met de sprintknop ingedrukt gehouden aan de gang blijven gaan. Een laatste punt wat me opviel is dat het lijkt dat Konami meer gaat voor de wow factor met betrekking tot goals. De goals die we maakten tijdens het spelen van de demo waren bijna allemaal prachtige goals. Of dit nu omhalen waren, volleys, strak in de kruising, er waren veel goals die je bijblijven. Al met al heeft PES de lat weer erg hoog gelegd, en het is voor de spelers de vraag hoeveel je geeft om de licenties, want qua gameplay is dit een van de lekkerste footies in jaren.

FIFA 19

We kunnen niet de een hebben gespeeld zonder de ander, dus we zijn bij EA langs gegaan om FIFA 19 even stevig aan de tand te voelen. Bij de EA-stand stond natuurlijk een replica Champions League trofee te glunderen. Dit is EA hun paradepaardje, eindelijk de licentie voor het belangrijkste toernooi was binnen. Dit hebben ze dan ook meteen verweven in het laatste verhaal dat je met Alex Hunter gaat spelen in The Journey, waar Alex met zijn nieuwe club Real Madrid gaat strijden om de cup met de grote oren. Een vernieuwing in The Journey is dat Alex zijn vriend Danny en zus Kim ook eigen verhaallijnen hebben gekregen en je dus meer meekrijgt van hun levens. Een goede toevoeging en het zal jammer zijn om na 3 jaar van deze karakters afscheid te moeten nemen. EA heeft over het algemeen flink uitgepakt met spelmodussen en voor iedereen is er wel iets, kick-off is enorm uitgebreid en kun je helemaal personaliseren, je kunt een best of x doen, een Champions League naspelen enzovoort. De wedstrijden kun je zelf aanpassen door diegene die scoort handicaps te geven. Zelfs een survival modus waar je met elke goal een speler verliest. De serieuzere spelers zullen dit links laten liggen maar voor een avondje plezier zijn dit zeker leuke toevoegingen om het leuker te houden wanneer je tegen minder ervaren FIFA-spelers speelt.

De gameplay zelf is niet merkbaar veranderd, het ‘Timed Finishing’ is toegevoegd waardoor je met een tweede druk op de schietknop een beter schot kunt afleveren, maar ook grotere kans dat deze langs gaat. Door de beperkte tijd hebben we dit nog niet helemaal onder de knie weten te krijgen, maar het kan leuk werken, we zijn alleen bang voor het misbruik van de mensen die dit goed onder de knie hebben. Of dan alle ballen onhoudbaar worden of niet. Balaannames zijn wel enigszins verbeterd en je merkt je aannames realistischer zijn geworden en minder vaak echt rare acties hebt wanneer een bal aangenomen wordt. Het tactische gedeelte is dynamisch geworden waardoor jezelf de tactieken kunt bepalen wanneer er bijvoorbeeld een tegengoal valt, in plaats van de preset tactieken als ‘park the bus’. Wat er helaas niet is veranderd zijn de acties van de keeper, nog niet in het derde potje voetbal en de keeper maakt de bekende ‘FIFA’ blunder, een compleet houdbare bal die door een hele rare aanname ineens voor de voeten van de tegenstander komt te liggen. Maarja kijkende naar afgelopen seizoen zijn die blunders niet eens zo onrealistisch.

Over het algemeen heeft EA wel een stap in de goede richting gezet, FIFA 19 voelt een stuk beter aan dan deel 18. Waar in deel 18 vaak scores enorm hoog uitvielen en de AI verdedigend niet zijn mannetje stond lijkt dat hier een stuk beter te gaan. De ambiance en beleving van FIFA 19 is doordat ze alle licenties hebben niet te evenaren. Over een aantal weken kunnen we aan de slag met het volledige product en een oordeel vellen.


Genre: GamesCom | Release: 25-08-2018 | Uitgever: | Ontwikkelaar:
Graphics: | Geluid: | Gameplay: | Besturing: | Replay:

guest
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments

Naar boven