Gran Turismo 6

thumbnail

Einde van een generatie

Iedere PS3-bezitter en tevens liefhebber van Gran Turismo zal zich de sleur nog herinneren van de release van Gran Turismo 5. Het spel werd keer naar keer uitgesteld en er moest zelfs een soort van demo in de vorm van Gran Turismo 5 Online komen voordat de uiteindelijke game kon lanceren. Nu aan het eind van de generatie komt men rond de feestdagen nog snel even met Gran Turismo 6, die niet erg lang op zich liet wachten ten opzichte van de voorganger. Maar is dit nu mosterd na de maaltijd, of juist ‘de reden’ om je PS3 weer voor de dag te halen?

Gran Turismo 5 was echter het wachten waard, de game zag er glorieus uit en hetzelfde wordt dan ook ten minste verwacht van Gran Turismo 6. De nieuwe game kent ontzettend veel gelijkenissen ten opzichte van GT5 en voelt dan ook vooral aan als een forse uitbreiding. Natuurlijk is de belangrijkste modus weer de campaign, waarin je in 6 verschillende klassen kunt gaan racen. Uiteraard biedt elke race categorie weer diverse uitdagingen. De ene race is ’s nachts, de andere race wordt gereden met enkel hybride auto’s, en weer een andere race wordt verreden met karts. De diversiteit in de campagne is op zich prima, al zul je wel geregeld dezelfde banen tegen gaan komen. Silverstone is een nieuwe baan, welke de meeste mensen waarschijnlijk kennen van de Formule 1. Deze track is dan ook zeker een toegevoegde waarde voor het spel. Naast de races zijn er ook uitdagingen en skill races, waarbij je korte vereisten moet voltooien voordat je naar het volgende niveau mag overschakelen. De campaign maakt het gelukkig mogelijk om diverse races over te slaan, voordat je kunt upgraden naar een volgend skill niveau. Als je dus geen zin hebt om de nachtraces of stadraces te verrijden, kun je er geregeld eentje overslaan.

Daarnaast zijn er ook uitdagingen, in weer een geheel andere modus, die je vrij moet spelen. Zo zijn er zelfs courses die je op de Maan kunt verrijden. Hoewel dit weliswaar weinig met Gran Turismo te maken heeft is het rijden met low gravity wel een grappige ervaring. Daarnaast zijn er ook andere uitdagingen, waaronder het verrijden van time trials, waarbij je weer brons, zilver of goud kunt behalen. Op zich zijn dat allemaal leuke mogelijkheden, welke weliswaar ook al in Gran Turismo 5 aanwezig waren. Het is blijkbaar moeilijk voor de ontwikkelaar om echt innovatief te blijven want veel lijkt op diens voorganger. Het spel is kwalitatief niet echt veel gewijzigd, de besturing blijft hetzelfde, de gameplay is gelijkwaardig en grafisch zul je niet veel veranderingen zien. Echter is Gran Turismo 6 zeker wel een volwaardige game. Als je GT5 namelijk nog niet genoeg vond, dan is Gran Turismo 6 een spel waar je zeker maanden mee bezig kunt zijn, zowel offline als online.

Weinig vernieuwingen

Gran Turismo draait puur om het racen en daar blinkt de game dan ook in uit. Een vrijwel perfecte game hoef je dan ook niet verder uit te persen, zo dacht Polyphony Digital waarschijnlijk. Met enkele minieme verbeteringen moet je dan ook genoegen nemen. Het rijden op de maan en de Vision Gran Turismo toevoeging, waarin je in concept auto’s kunt rijden, zijn dan ook niet echt aspecten die je als een toegevoegde waarde moet zien.

Natuurlijk kun je ook een arcade race met 1 of 2 personen gaan spelen en kun je bolides die in je garage staan upgraden. Het tunen is veelal gelijkwaardig als in het verleden. Zo kun je natuurlijk je 5-baks vervangen door een 6-baks, maar kun je ook je motor vervangen, lichtgewichte onderdelen aanschaffen en verschillende racepakken kopen met je credits. Deze credits haal je binnen door races te rijden en te winnen. Hoe hoger je eindigt in een race, hoe meer je uiteraard verdient.

De franchise blinkt al tijden uit in grafische kracht. Het is niet alleen qua gameplay de meest realistische race simulatie ooit, maar ook qua graphics. Het spel is grafisch nog altijd opmerkelijk. Details als wolkenvelden, de racegrid en je bolides zien er geweldig goed uit, al is de engine niet veel vooruit gegaan. Gezegd moet wel worden dat de game er al glansrijk uit zag met deel 5 op de PlayStation 3. Waarschijnlijk valt er deze generatie dan ook niet veel meer uit te persen. Ik ben dan ook benieuwd hoe goed het spel er uit zal zien op de PS4, als je nagaat hoe realistisch het er op de current-gen al uit ziet. Weerseffecten zijn dynamisch, en je kunt dan ook veel verschillende effecten tegenkomen. Zowel in het donker rijden als in regen zijn natuurlijk mogelijkheden.

Niet spannend, wel realistisch

Qua audio is en blijft Gran Turismo ontzettend realistisch, maar echt sfeer brengt het allemaal niet. De wat saaiere bolides die geen turbo hebben en niet over een flinke motor beschikken komen wat slaapwekkend over, zoals ze dat ook in het echt waarschijnlijk zijn. De echte, dure bolides die zonder problemen de 250 kilometers per uur bereiken klinken dan ook wat lekkerder in de oren. De soundtracks zorgen echter wel voor wat meer sfeer in de races. Zonder deze ingame muziek zou het dan ook een vrij slaapwekkende ambiance zijn, aangezien je het veelal ook zonder geluiden van publiek en omgevingen moet doen.

Spelers van Gran Turismo 5 zullen weinig moeite hebben bij de overstap naar deel 6. Het is nog altijd een complete game, maar voelt erg aan als deel 5. Qua gameplay, qua graphics en audio en ook veelal qua tracks en bolides lijkt de game verdacht veel op diens voorganger. Met uitzondering van enkele kleine puntjes, waaronder het racen op de Maan, is er weinig veranderd. Nu is het wel zo dat GT5 vrijwel fenomenaal was, waardoor ook deze game zeker een game is waarmee je even de volgende generatie uitstelt en je PS3 inschakelt. Ben je dus een fan van GT5 of uitermate realistische race simulatie games, dan is dit zeker een game die je de nodige weken bezig kan houden in de toch al vrij rustige gamesmaand die ‘december’ heet.


Auteur: Jeroen Janssen | Genre: Race | Release: 06-12-2013 | Uitgever: Sony | Ontwikkelaar: Polyphony Digital
Graphics: 9.5 | Geluid: 7.5 | Gameplay: 9.3 | Besturing: 9.0 | Replay: 8.5
8.2
+ Meest realistische race simulatie ooit
+ Flink veel content
+ Kleine pluspuntjes...
- ...maar die zijn schaars
- Klein beetje fletse audio
-

guest
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments

Naar boven