Guild Wars 2: Heart of Thorns

thumbnail

Al vele jaren een gevestigde orde

Guild Wars is één van de weinige MMORPG’s die overeind is gebleven in vele jaren. Nadat een opvolger verscheen in de vorm van Guild Wars 2 bleek opnieuw dat vele spelers toch de kant van Guild Wars kozen en niet die van bijvoorbeeld World of Warcraft. Hoewel de game nooit heeft kunnen opboksen tegen de telg van Blizzard, is en blijft de game nog lange tijd een succes. Met Heart of Thorns breidt met de massively multiplayer online game wederom uit. Met de hoop om de MMO nieuw leven in te blazen gaat ArenaNet ervan uit dat men weer de nodige gamers voor zich kan winnen de komende tijd.

Guild Wars 2: Heart of Thorns gaat verder met hetgeen de basisgame heeft opgebouwd. Het spel is inmiddels free-to-play, maar de uitbreiding is zeker het aanschaffen waard als je op zoek bent naar nieuwe content en elementen. De expansion brengt onder andere de Guild Halls, waar groepen spelers een deel van de gamewereld voor zichzelf kunnen claimen. Deze guild hall kun je vervolgens upgraden door verschillende guild missies te doen. Heart of Thorns vervolgt de reis in Guild Wars 2 voor spelers met een geheel nieuw hoofdstuk in hun personal story saga, welke voor iedereen anders zal zijn. Legers diep in het hart van de Maguuma Jungle trekken op om het op te nemen tegen de sinistere oude draak. Op zich is het verhaal daarbij niet bijster interessant en gedetailleerd, al is en blijft dat altijd moeilijk vorm te geven in een dynamische game als deze. Wel leuk zijn de nieuwe game modes in het spel en de diverse aanpassingen aan de gameplay. Zo is er een compleet nieuwe professie genaamd de Revenant, waar we laten nog op terug komen. Ook is er een nieuwe PvP mode genaamd Stronghold. Masteries bieden verder compleet nieuwe mogelijkheden om skills en karakters verder door te ontwikkelen als speler zijnde. Er is vooral gekeken om nieuwe content aan te bieden welke in grotere groepen uitgespeeld dienen te worden. Dit om het groepsverband te verhogen en het aantrekkelijker te maken om samen te werken. Het spel bevat 4 compleet nieuwe maps in Magus Falls. Het gaat hierbij vooral om een jungle-achtige omgeving waar donkere gebieden de boventoon voeren. De omgevingen zien er veelal sfeervol uit, al is er grafisch weinig verbeterd aan de algehele kwaliteit van de game. In het spel kun je levelen tot level 80, waarmee de level cap dus niet verder verhoogd is. Daarnaast is er ook geen nieuwe gear, waarmee je dus op je maximale level blijft wanneer je al level 80 was voor je de expansion startte.

Geen verhoogde level cap hoeft niet nadelig te zijn

Het nieuwe mastery systeem zorgt ervoor dat lvl 80 characters nieuwe dingen kunnen leren door mastery punten te behalen. Deze punten zijn account-wide. Dit betekent dat je niet voor elk andere characters dezelfde punten moet behalen. Een van de eerste dingen die je kunt leren door middel van deze punten is het gliden. Dit is vooral handig om de nieuwe verticale map te kunnen verkennen.

Elite specializations zijn een nieuwe feature binnen de expansion. Waar andere MMO’s delevel cap verhogen kun je in Guild Wars 2 je level 80 character een specialisatie (welke hetzelfde is per profession) laten unlocken door het halen van lvl 80+ experience. Zo kun je na het unlocken een wapen gebruiken welke je eerder niet kon gebruiken en hierbij krijg je ook nieuwe traits en skills. Een leuke nieuwe toevoeging van de expansion is een nieuwe profession, zoals genoemd de Revenant. De speelstijl van deze profession is fris en vernieuwend ten opzichte van de huidige professions. De revenant heal, utility en elite skills veranderen op basis van welke van de 5 legends je selecteert. Zo heb je een Dwarf, Demon Centaur, Assasins legends maar ook een Dragon legend welke je kunt unlocken via de nieuwe Elite specialisations feature. Wat leuk is om terug te zien zijn de Guild halls. In Guild Wars 1 kon je ook een guild hall kiezen. In Guild Wars 2 hebben ze dit concept naar een volgend niveau getild. Zo kun je als Guild een guild hall in het hart van de Jungle claimen en kun je je guild hall uitbreiden door guild missies te doen.

Het is altijd al duidelijk geweest dat Guild Wars 2 van een grafisch hoog niveau is. Het is misschien niet de meest mooie game maar voor een MMO weet deze zich goed staande te houden. Met daarnaast best acceptabele systeemvereisten mag deze game er zeker wezen. Grafisch is er niet veel vooruit gegaan, en ook de sfeer lijkt vrij gelijkwaardig aan Guild Wars 2. De focus ligt nu meer op hoogteverschillen. Zo kun je diep onder de grond zitten, maar kun je ook boven in de jungle je bevinden. Dit zorgt soms echter ook voor wat minder overzicht en verwarrende situaties, waarmee deze extra grafische verbeteringen ook kunnen zorgen voor tergende problemen. Qua audio zijn de soundtracks ook weer lekker sfeervol en actievol. De geluidseffecten bij gevechten zijn vrij repetitief en zijn dan ook nooit echt bijzonder geweest, ook niet in deze expansion.

Guild Wars 2 blijft zich onderscheiden van andere MMO’s met onder andere een vernieuwende profession en een verfrissende nieuwe manier om lvl 80 spelers toch weer aan het spelen te krijgen, zonder de level cap daarbij te hoeven verhogen. De content en de nieuwe omgevingen, maar vooral de interessante toevoegingen zijn een prima meerwaarde voor de fanatieke spelers van Guild Wars. Met de World vs. World Desert Borderlands map geeft men daarnaast een extra dimensie aan het spel. Gezien de relatief lage prijs is dit dan ook geen peperduur pakket, vooral niet gezien het feit dat Guild Wars 2 sinds enige tijd free-to-play is. Of het echter een nieuw publiek zal aanspreken is de vraag. Of de fanbase dan ook uitgebreid zal worden met deze expansion valt te betwijfelen.


Genre: MMO | Release: 05-11-2015 | Uitgever: ArenaNet | Ontwikkelaar: ArenaNet
Graphics: 8.0 | Geluid: 8.0 | Gameplay: 8.5 | Besturing: 8.0 | Replay: 8.5
8.5
+ Nieuwe Mastery systeem voor lvl 80 characters is leuk
+ De glider werkt goed
+ Prima sfeer en kwaliteit
- Diepte in graphics is soms verwarrend
-
-

guest
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments

Naar boven