Kingdom Hearts III: Re:Mind

thumbnail

Deze review zal minimale spoilers bevatten voor het einde van Kingdom Hearts III.

Kingdom Hearts heeft een nogal rare relatie met downloadable content. Nog voor dat console ontwikkelaars dachten aan het releasen van DLC had Kingdom Hearts al verschillende Final Mix versies. Versies met een stuk meer content, wat verbeteringen in de balans van combat, meer skills, meer vijanden en knipogen naar mogelijke vervolgen. Deze werden toen als nieuwe spellen aan de man gebracht in Japan. Nu is het een stuk makkelijker om simpelweg wat het internet op te gooien, zodat de gehele wereld er bij kan. Kingdom Hearts III Re:Mind is dan eigenlijk ook de Final Mix versie van deel drie.

Kort door de bocht bestaat Re:Mind uit een (kort) nieuw scenario en ruim tien superbazen. Het nieuwe scenario focust zich op wat er aan het einde van deel 3 gebeurde. Hoe zat Kairi doodleuk op die boomstam naast Sora en waarom verdween Sora in vredesnaam plots? Dat doet Re:Mind op die typische Kingdom Hearts manier. Veel geschreeuw, te veel gigantische sleutels, bizarre termen en licht in combinatie met duisternis. Het is een apart scenario dat los van de base game te spelen is en pas beschikbaar is zodra je het spel hebt uitgespeeld. Het is niet direct gewoven in de base game, maar een apart menu waar je een clear savegame kan inladen en regelrecht de actie inspringt. In de praktijk speel je het volledige hoofdstuk van de Keyblade Graveyard nogmaals met hier en daar een nieuwe cutscené. Het concept is dat je dit onderdeel van het verhaal beleefd door de ogen van andere personages, zodat je meer te weten komt over wat er precies gebeurde wanneer Sora niet in de buurt was. Ansich een interessant idee, ware het niet dat het behoorlijk zoeken is naar nieuwe informatie en er vooral plotgaten worden gedicht waar menigeen wellicht niet eens bij stil stond. Het resulteert daardoor nogal in een herhalingsoefening. Ken je die DVD-boxen nog met deleted scenes en alternatieve eindes? Dat is zo een beetje wat het is. Alleen aan het einde van het vier tot vijf uur durende scenario zie je echt nieuwe dingen.

Om de eentonigheid een beetje te bestrijden heb je tijdens bepaalde gevechten nu de mogelijkheid om met andere personages te spelen. Echt bijzonder veel voegt het daarentegen niet toe. Van de personages waar je uit kon kiezen vond ik er persoonlijk maar één echt anders spelen. De andere waren vooral zwakkere versies van Sora met veel minder mogelijkheden en een gefixeerde set aan battle skills. Het is enkel leuk als een nieuwigheidje. Het laatste fanservice momentje aan het einde van het scenario is dan wel weer de moeite waard. Ik zal niets verklappen, maar het zijn dit soort momenten waar je als fan op zit te wachten.

DAAR ZIJN JE SUPERBAZEN

Nadat je Re:Mind hebt uitgespeeld speel je limit cut vrij. In de essentie is dit een boss rush modus zoals de data battles in Kingdom Hearts II: Final Mix. Tevens is dit waar de beloofde Final Fantasy karakters (extreem kort) in voorkomen. Verwacht daar echter niet te veel van. Limit cut speelt zich af in een computer met data Sora en data organization XIII plus aanverwanten. Mocht je één van de spelers zijn die Kingdom Hearts III te makkelijk vond en je kent alle mechanics, dan kan je lol hier niet op. Nomura heeft goed geluisterd naar de kritiek en de bazen in limit cut behoorlijk pittig gemaakt. Het is mogelijk om tijdens de gevechten met extreem veel healen te overleven, maar zoeken naar openingen staat centraal. Button mashen is totaal geen optie. Iedere baas heeft wel een bepaalde gimmick waar je achter dient te komen en op moet anticiperen. Hoe veel plezier je hieruit haalt is volledig aan jezelf. Het kunnen tegelijk de meest intense gevechten voor de wat gevorderden zijn en voor de gemiddelde spelers de meest frustrerende. Level 99 inclusief de sterkste uitrusting is zeker geen overbodige luxe. Uiteraard eindigt dit alles met een kort filmpje die iedere speler op een andere kan interpreteren.

Verder is er nog een premium menu toegevoegd. Dit is een menuutje aan het begin van het normale spel waarmee je challenges aan kan zetten om het spel makkelijker of juist moeilijker te maken. Geen mogelijkheid om te healen, geen attracties, geen super magic en soortgelijke zaken. Het is een welkome toevoeging voor degene die het spel nogmaals willen spelen.

Deze DLC liet mij persoonlijk een beetje hol vanbinnen. De magie van Kingdom Hearts zat altijd in het feit dat het een crossover van Disney en Square was. Re:Mind heeft die magie in de prullenbak gedonderd. Limit cut is weliswaar een behoorlijke toevoeging voor gevorderde spelers, maar het Re:Mind scenario is, kort gezegd, teleurstellend. Voor de fans die enkel zijn blijven plakken voor het verhaal is er simpelweg niet genoeg om de vraagprijs te betalen. Die zullen het overgrote deel hiervan niet eens spelen. Degene die wel zaten te wachten op superbazen? Lastig te zeggen. Het zijn de meest spectaculaire gevechten in de serie, maar tegelijkertijd is het niet meer dan een boss rush. Maakt dat je niets uit, dan is Re:Mind zeker de moeite waard. Ook al is dertig euro dan nog steeds veel geld voor een wat matige uitbreiding.


Auteur: Peter Derks | Genre: Actie/RPG | Release: 15-02-2020 | Uitgever: Square-Enix | Ontwikkelaar: Square-Enix
Graphics: 9.4 | Geluid: 9.2 | Gameplay: 5.0 | Besturing: 8.5 | Replay: 6.5
6.2
+ Meest intense gevechten ooit in limit cut
+ Remixed tracks van limt cut bazen
+ Fanservice momentjes
- Re:Mind scenario is nogal teleurstellend
- Weinig echt nieuwe content
- Te duur voor wat je krijgt

guest
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments

Naar boven