LEGO Star Wars: The Force Awakens

thumbnail

Star Wars komt weer aan bod

Nu Star Wars weer helemaal hip is, kan een nieuwe Star Wars game natuurlijk niet uitblijven. Op 28 juni is de nieuwste Star Wars game, The Force Awakens verschenen. Het LEGO-recept kennen we onderhand wel, met titels als LEGO The Movie, LEGO Marvel’s Avengers en LEGO Jurassic World. Echt vernieuwend was het de afgelopen tijd niet. De engine, de graphics, de gameplay; Het blijft allemaal ’n beetje van hetzelfde. Maar de kids en volwassenen kunnen er geen genoeg van krijgen, dus waarom niet? Is dit echter weer veel van hetzelfde?

Spelers beleven in deze nieuwe Star Wars de verhaallijn van Star Wars: The Force Awakens. Uiteraard kunnen daarbij welbekende karakters niet ontbreken. Met de echte stemmen van toppers als John Boyega (Finn), Adam Driver (Kylo Ren) en Harrison Ford (Han Solo) zijn alle sterren aanwezig. R2-D2 kan natuurlijk ook niet ontbreken. Je hoeft op zich, net als ik, geen fan te zijn van de franchise om deze game te kunnen waarderen. Elke LEGO game is er namelijk één op zichzelf en heeft zo zijn eigen sfeer, maar deze game biedt ook wat nieuwere elementen, verrassend zelfs. Zo kun je nu naast de welbekende, degelijke gameplay ook nieuwe componentjes uitproberen. Zo is het bouwen niet meer vanzelfsprekend. Je moet namelijk keuzes maken. Bouw je eerst iets aan de linkerkant, in het midden, of rechts? Dit kunnen bestuurbare guns zijn, elementen die andere bouwelementen afwerken, of bouwwerken waarmee je op bepaalde plekken kunt geraken. Je moet er dus soms rekening mee houden dat je een bepaalde volgorde aanhoudt. Dit zorgt ervoor dat je iets meer moet nadenken voordat je simpelweg de bouwknop aanraakt.

Lichte, nieuwe componenten

Verder zijn de puzzels ook lekker gevarieerd. De ene keer moet je de volgorde van het scherm aanhouden bij het vertalen van computers, de ander keer moet je simpelweg schijven ronddraaien die in elkaar kunnen schuiven (dit is weliswaar weer te simpel in elkaar gezet) en de volgende keer moet je leidingen ronddraaien tot ze een juiste combinatie vormen voor een totale verbinding. Daarnaast kun je ook schuilen tijdens de gameplay achter waardoor LEGO-karakters kunnen coveren en schieten. Dit werkt inventief en brengt de actie toch nog een stap dichterbij. Het schakelen van de gameplay naar een behind closed view zorgt voor extra afwisseling in de gameplay waardoor het niet meer zo eenzijdig lijkt als vaak het geval is. Ook de karakters zijn lekker gevarieerd. Zo kunnen de robots computers kraken, kan de een schieten, een ander medestanders commanderen iets te doen of te volgen, en weer andere karakters met lasso’s trekken aan bepaalde interactieve objecten. Samenwerking is belangrijker dan ooit in deze game, wat het daarnaast leuker maakt om het spel met elkaar te spelen.

Maar een kanttekening is toch dat de LEGO franchise nooit echt veel verandert. De gameplay is voor 90% weer hetzelfde als we gewend zijn met wat kleine wijzigingen hier en daar, waardoor het eigenlijk weer hetzelfde laken in pak is. Toch moet ik zeggen dat vooral de actiemomenten in deze game extra intens zijn. De (mini)-eindbazen die je zo nu en dan tegenkomt, de momenten waarbij je op de hielen gezeten wordt door opponenten, en vooral de tijden waarbij je mag vliegen en knallen op andere ruimteschepen zorgen ervoor dat je constant geboeid blijft door het spel. Zo kun je door de levels heen vliegen met een X-Wing, Tie-Fighter en zelfs de Millenium Falcon. Met 10 levels en een proloog ben je daarnaast zo’n 8 tot 10 uur bezig met het spel. Met daarbij nog de open wereld die je deels kunt verkennen is dit zeker niet de kortste LEGO-game tot dusver, integendeel.

Ook grafisch lijkt het spel een lichte oppoetsbeurt gehad. Het lijkt allemaal wat scherper, wat beter afgewerkt, iets geraffineerder te zijn. Dit geldt ook voor de tussenfilmpjes, die grappig zijn en ook schitterend vormgegeven zijn. De levels zijn hier en daar wat chaotisch druk, maar passen wel perfect in de sfeer van Star Wars. De hoge contrastwaarden en de variatie in het level-design vallen dan ook te prijzen. Met daarbij de echte stemmen van de acteurs uit de film, heb je eigenlijk alles wat je zou verwachten van deze game; De sfeer, de kwaliteit, de variatie en de actie. Licht smetje is dat de online co-op blijft ontbreken, al zal deze er waarschijnlijk nooit meer gaan komen.

De gameplay staat al jaren als een huis maar met de nieuwe, lichte gameplay veranderingen heeft men toch weer een stapje vooruit gezet. Daar waar de vorige games wat stilstonden qua evolutie, doet deze game in ieder geval weer veel goed. De gameplay wijzigingen zijn niet echt dramatisch groots of zeer opvallend, maar de geweldige actiemomenten, variatie en sfeer maken zeer veel goed. Daarnaast bevat het spel genoeg content om je heel wat avondjes bezig te houden en natuurlijk kan dit ook co-op. Met een grote bak aan karakters kun je ieders kwaliteiten ten top benutten. Vooral de fans van de Star Wars-films zullen de karaktereigenschappen ongetwijfeld waarderen. Ben je dus fan van Star Wars en LEGO, of ben je aan het twijfelen tussen deze LEGO game, of juist een oudere LEGO game? Dan springt deze er toch wel in positieve zin aardig bovenuit. Let the force be with you!


Genre: Platform | Release: 02-07-2016 | Uitgever: Warner Bros. | Ontwikkelaar: TT Games
Graphics: 8.0 | Geluid: 8.5 | Gameplay: 8.0 | Besturing: 8.5 | Replay: 8.0
8.0
+ Geweldige sfeer, voice-acting en actiemomenten
+ Kleine vernieuwingen in gameplay
+ In elk opzicht licht opgepoetst
- Gameplay blijft toch grotendeels veel van hetzelfde
-
-

guest
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments

Naar boven