LittleBigPlanet 3

thumbnail

Oud en vertrouwd, maar dan nieuw…

Toen Sony zei dat het zich meer wilde richten op de casual markt, werd al snel duidelijk dat LittleBigPlanet hierbij een belangrijke pion zou worden. De eerste game was een groots succes en wordt al snel opgevolgd door een tweede deel. Media Molecule had de juiste snaar geraakt en in principe kon zelfs je oma of een kind van 6 met de game aan de slag. Inmiddels is de PlayStation 4 uitgekomen en lijkt het tijd voor een derde deel. Die is inmiddels uitgekomen. Play, Create en Share waren de speerpunten. Of dat nog steeds zo is?

LittleBigPlanet mogen voor de PlayStation-bezitters een welbekende franchise zijn. Als je een echte klassieke platformer wilt, dan moet je bij LittleBigPlanet zijn. Rennen, springen, hangen, schieten, bedenk het maar en het is wel mogelijk in deze game. De game speelt zich af in een Mario-achtig 2D-perspectief maar is toch 3D door de meerdere lagen die beschikbaar worden gesteld. Zo kun je naar voren en achteren stappen waardoor veel lagen achter elkaar liggen en een echt 3D-perspectief wordt gecreëerd. Op het eerste gezicht lijkt er weinig nieuws aan de horizon te zijn in de game ten opzichte van eerdere titels. Dat is ook wel deels zo. Je hebt een verhaalmodus en uiteraard kun je ook online aan de gang in de meest creatieve, speelse en grappige levels die je maar kunt verzinnen. Van Dead Space tot Final Fantasy, van de Titanic tot aan Mario. Veel mensen hebben weer hun creatieve geest aan het werk gezet om de meest bizarre levels te maken. Het verhaal brengt eigenlijk niet heel veel nieuws. Het lijkt net alsof je een expansion van deel 1 of 2 aan het spelen bent, met enkele kleine tweaks hier en daar en uiteraard compleet nieuwe omgevingen. Echter, Sackboy is niet meer het enige karakter in de game die je kunt spelen. Het karakter dat je jarenlang enkel kon customizen met allerlei leuke outfits en stickers is inmiddels bevriend geraakt met 3 nieuwe karakters die ook speelbaar zijn. Het gaat om Toggle, een groot en en sterk karakter dat zich ook kan transformeren tot het kleinste karakter. Oddstock is een hond die tegen muren aan kan rennen zowel in de diepte als verticaal en als laatste hebben we Swoop, een vogel die in gebieden kan komen waar andere karakters niet kunnen komen. Logischerwijs kan dit karakter vliegen. De karakters zijn een leuke toevoeging die het spel en vooral het verhaal een leuke wending geven. Sackboy is uiteraard ook aanwezig en daar begin je ook mee. Hij heeft de beschikking over nieuwe wapens, waaronder de Pumpinator waarmee je begint. Hiermee kun je met lucht objecten in beweging zetten waar nodig. Maar je hebt bijvoorbeeld ook de Pushinator, waarmee je objecten makkelijker kunt verplaatsen. Leuk zijn ook de portals, die een beetje werken zoals in de game Portal. Deze leveren vaak een snelle gameplay op en maken het spel erg bijzonder om te spelen. Hetzelfde geldt voor de haakhoed, waarmee je kunt gliden. Vooral deze uitrusting biedt een snelle gameplay die lekker veel timing en reactie vereist. In totaal heb je 5 speciale uitrustingen die je kunt gebruiken en afwisselen gedurende de game.

Een verschillende kijk op de wereld

Naast deze nieuwe features is het spel ook meer 3D geworden. Zo zijn de 3 layers eigenlijk helemaal verdwenen maar heb je ook een front derdepersoons view en zelfs een top-down view. In plaats van 3 layers kun je nu 16 layers gebruiken waardoor het dieptebereik een stuk groter is geworden. Dit is vooral voor ontwikkelaars van levels erg handig. Verder heb je de beschikking over maarliefst 70 nieuwe gereedschappen en kun je die uit LittleBigPlanet 1 en 2 gebruiken. Hetzelfde geldt voor content voor die games. Stickers en karakters kunnen volledig overgezet worden naar deel 3, waardoor je niet alles kwijt bent. Dan is er nog de Blaster Handle, waarmee je zelf power-ups kunt maken. Uiteraard word je beperkt tot de creativiteit die je hebt en de tijd die je hebt. Het kost namelijk aardig wat tijd om iets goeds in elkaar te zetten, maar besteed je die tijd, dan heb je wel geweldige resultaten die je alleen online zult zien.

Jammer is dat de game steeds minder geschikt lijkt te zijn voor kinderen. De aardig gewortelde gamer zal met het spel weinig moeite hebben maar na enkele levels zul je toch snel merken dat de gameplay toch wat te lastig zal zijn voor de kids. De timing en snelheid zijn best wel wat verhoogd en de chaotische look van het spel maken het er ook niet makkelijker op. Je zult dus best wel wat skills moeten hebben om goed door het spel te kunnen komen. Ook is soms niet helemaal duidelijk of je bepaalde ingame minigames al hebt gespeeld of niet, waardoor je best wel eens moet nadenken of je een poort in moet gaan of niet. Het spel is te chaotisch en snel geworden in vergelijking met deel 1, wat misschien wel eens een nadeeltje kan zijn voor de doelgroep die Sony wil aanspreken. Ik zou hem mijn figuurlijke neefje van 7 bijvoorbeeld niet met een vertrouwd gevoel geven; Het is net te lastig en snel voor ze.

Veel van hetzelfde, maar dan net iets leuker

Het verhaal van LittleBigPlanet 3 is niet lang en niet heel bijzonder. Het gaat vooral om de nieuwe karakters die zijn toegevoegd en die zorgen gelukkig voor enige variatie, net als de leuke wapens die de gameplay weer iets verder uitbreiden. Verder moet je het toch hebben van de online levels die je co-op kunt spelen en je hebt dan nog enkele Popit-puzzels die je kunt oplossen. Het is jammer dat de laadtijden vaak vrij lang zijn waardoor je enig geduld moet hebben als je een vlotte level-switcher bent. Het laden moet daarnaast ook nog eens geregeld gebeuren. Start een verhaalmissie (=laden), bekijk een filmpje (daarna weer laden) en start vervolgens eindelijk een missie, waarbij soms ook nog eens geladen moet worden tussen verschillende gebieden.

De karakters zien er in deel 3 weer erg strak uit. Ook overgezette stickers en karakters uit deel 2 zijn flink opgepoetst door de hogere kwaliteit graphics en alles ziet er dan ook haarscherp uit. Vooral de intro van het spel mag er wezen. Wel is de game chaotischer dan ooit. Sommige levels, vooral in het begin ogen erg druk en vooral de achtergronden, wat veelal illustraties zijn, maken het er niet rustiger op. Daarmee verdwijnt de overzichtelijkheid vaak een beetje. De soundtracks van het spel zijn erg vet en misschien nog wel beter dan die uit deel 1 (die soms wel erg apart waren). Dit zijn dan ook 2 zeer sterke punten van LittleBigPlanet 3. Het touchpad van de controller kan daarnaast ook naar hartenlust gebruikt worden. Van het draaien van objecten tot het gebruik van de 2 vingerige touchpad-ondersteuning in de level creator. Het touchpad is zo nu en dan best wel eens handig, al ben je niet verplicht om deze te gebruiken. Je kunt deze ook gebruiken in de navigatie waarin je je personage kunt aanpassen.

Het mogen duidelijk zijn dat er niet heel veel veranderd is in LittleBigPlanet 3. Het spel is door Sumo Digital oud en vertrouwd gehouden en dat valt te zien wat betreft gameplay en de opbouw van de menu’s, welke exact hetzelfde is gebleven als van deel 1 en 2. LittleBigPlanet 3 biedt echter weer oneindig veel content door de online community die het spel weer de nodige jaren levendig zal houden. Echter biedt het spel net wat te weinig vernieuwing om echt te kunnen ‘shinen’. De nieuwe karakters zijn leuk, de meerdere dieptelagen in de editor zijn goed en ook de verhaalmodus is weer uitermate uniek en spat van de creativiteit, maar daar heb je ’t ook wel grotendeels mee gehad. Ten opzichte van deel 1 en 2 is dit dan ook niet een hele grote stap voorwaarts. Desalniettemin is LBP3 kwalitatief en creatief gezien weer een geweldige game voor de PlayStation console.


Genre: Platform | Release: 21-11-2014 | Uitgever: Sony | Ontwikkelaar: Sumo Digital
Graphics: 9.0 | Geluid: 9.3 | Gameplay: 8.0 | Besturing: 8.0 | Replay: 8.0
8.0
+ Creativiteit van de verhaallijn
+ Extra speelbare karakters
+ Kwalitatief hoogstaand
- Veel en lange laadtijden
- Niet echt vernieuwend
- Net te lastig en gecompliceerd voor de kleintjes

Reageer op dit artikel

Je kunt ook rechtsboven inloggen om te reageren met je profiel.
avatar

Naar boven