Mario & Sonic op de Olympische Spelen: Londen 2012

thumbnail

Bereid je alvast voor

Misschien dat iedereen al reikhalzend uitkijkt naar het EK Voetbal van volgend jaar, of naar de Tour de France, maar in 2012 is er ook een ander, groots event. Het betreft de Olympische Spelen welke dan in Londen van start gaat. Met het grootse succes van de game die gebaseerd werd op de vorige Olympische Spelen kon het natuurlijk niet uitblijven dat SEGA weer Mario en Sonic uit de lade pakt om hen te gebruiken voor een nieuwe game, Mario & Sonic op de Olympische Spelen: Londen 2012.

Dat zal wel ’n slap aftreksel worden van het eerste deel hoor ik je misschien denken. Veel bewegen, lamme armen en vooral veel spierpijn de dag erop, als je zo’n luie dweil als mij bent althans, die liever ’n controller in de hand heeft waarmee je simpelweg lekker relaxed op de bank kunt plaatsnemen. Maar dat klopt totaal niet. Dit is juist een game geworden die allereerst een stuk rustiger aan zal voelen, maar daarnaast ook de juiste touch kent die je zou willen in een casual game als deze. Natuurlijk zijn er weer allerlei sporten, waaronder atletiek, schermen, sprinten, turnen, verspringen, discuswerpen, speerwerpen en badminton, maar alles is een stuk rustiger wat gameplay betreft. Niet meer bij elke sport dat gewapper in de kamer met de WiiMote en dat opvliegende gezeur waar je weinig voldoening van krijgt. Ik zal direct concluderen dat niet alle sporten beoefenen even leuk zal zijn, maar het meest in het oog springend zijn zonder twijfel het voetbal, tafeltennis, strand volleybal en het schieten. Hoewel deze veel lijken op die uit eerdere games heeft men deze wel flink gemodificeerd. Vooral het voetbal lijkt zelfs overduidelijk verslavend te worden in de game, iets wat ik met de eerdere game eigenlijk totaal niet heb ervaren. Hoewel de atletiek onderdelen weer aardig vragen om beweging zijn het vooral de games met de balsporten die leuk zijn.

Party mode

De game bevat geen echte toernooi modus meer maar kent nu een soort van tour mode, waarin je moet proberen om zoveel mogelijk stickers te verzamelen. Je kunt kiezen voor een sessie die ’n half uur duurt maar ook anderhalf uur feesten is mogelijk. Daar waar je een toernooi zou verwachten met tal van sporten, daar zul je merken dat het meer een tour door hartje Londen wordt. Je kunt namelijk in een compacte omgeving rondlopen waarbij je tegen allerlei mini-events kunt aanlopen. Deze mini-events zijn weliswaar niet de te beoefenen sporten maar zijn compactere spelletjes, waaronder tikkertje. In de ‘Vrije tijd’ kun je verder personages op de straten vinden welke je kunt aanspreken. Door in te gaan op hun uitnodiging kun je extra stickers verdienen. Voeg daarbij het Rad van Fortuin toe, waarin spelers de kans op extra stickers kunnen verzilveren door op het juiste moment op je controller te klikken. Om de zoveel tijd gaan de Big Ben klokken tekeer, waarna je een sport mag gaan beoefenen. Dit kunnen uiteraard diverse verschillende sporten zijn, waarbij je constant kunt kiezen tussen een viertal sporten of dream events (Droomverspringen, zeilen, discus, droombrug, hordelopen, paardensport, sprinten, trampoline, schermen en synchroonzwemen). De Londen party mode is weliswaar niet echt wat je zou verwachten, maar zal zonder twijfel competitief en gevarieerd genoeg zijn om met bijvoorbeeld 4 mensen samen te spelen. De toevoeging van diverse minigames, die je al lopend in de stad zelf veelal kunt spelen, zorgt ervoor dat je niet vastgeketend zit aan de verschillende sporten, waardoor je meer aangeboden krijgt dan de standaard modi die je ook grotendeels al in de game vond die enkele jaren geleden verscheen voor hetzelfde platform. Daarmee heeft men dus een goede slag geslagen.

Iets meer modi waren welkom geweest

Het unlocken van diverse content is natuurlijk ook weer aanwezig, maar ditmaal gaat het niet meer zozeer om de records, maar meer om het plezier en de competitiviteit. Interactief krijg je diverse mails waarin diverse mededelingen gedaan worden en rewards terug te vinden zijn. Ook kun je jouw verzamelde punten inwisselen om een gokje te wagen om zo nog meer content vrij te spelen, al zorgt dit niet voor extra gameplay. Welbekende karakters als Mario, Sonic, Yoshi, Boo, Koopa Troopa, Luigi, Donkey Kong en Tails zijn natuurlijk weer aanwezig, zoals je gewend bent. Jammer is echter dat de game wat karig aanvoelt. De Party modus is weliswaar aardig gevuld met content, vooral om zo variatie in de game te houden, maar met daarbij de 1 event modus toegevoegd, waarbij je een sport naar keuzen kunt uitoefenen, is het verhaal verder wel zo’n beetje verteld. Een Jukebox, de kraskaart en de kostuums voegen verder niets toe aan de gameplay van het spel, waar het om gaat natuurlijk.

Hoewel de Dreamevents vernieuwd zijn met 10 nieuwe, arcade spellen die je kunt spelen, kun je concluderen dat het spel genoeg inhoud bevat om je de nodige uren bezig te houden. De selectie van ongeveer 5 sporten die je echt leuk zult blijven vinden, moeten echter de verslavingsfactor hoog zien te houden. Omdat je vrijwel alle sporten zowel met of zonder Nunchuck kunt spelen, kun je ook die 2 mogelijkheden afzonderlijk eens aan de tand voelen.

Toch is deze game zeker een verbetering ten opzichte van diens voorgangers. De Party modus is vermakelijker, de sporten zijn minder intensief en de gameplay is net wat verfijnder en verslavender geworden. Mario & Sonic op de Olympische Spelen: Londen 2012 blijft daarnaast toegankelijk en gezien de ontzettend korte laadtijden blijf je constant in de mood om door te spelen of het spel kortweg snel even te spelen. De ene sport is natuurlijk leuker dan de andere en hoewel de balsporten (badminton meegerekend) een stuk leuker zijn, zul je ongetwijfeld voelen dat het spel lekker wegspeelt.


Genre: Party | Release: 14-11-2011 | Uitgever: SEGA | Ontwikkelaar: SEGA
Graphics: 7.5 | Geluid: 7.0 | Gameplay: 8.0 | Besturing: 8.0 | Replay: 7.5
7.5
+ Balsporten zijn best verslavend
+ Variatie in de Londen Party modus
+ Game bevat meer dan genoeg sporten
- Wat karig aantal game modi
- Atletiek begint wat saai te worden
-

guest
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments

Naar boven