Pro Evolution Soccer 2013 3D

thumbnail

Oude tijden herleven

De eerste keer dat ik een voetbalgame op de handheld speelde was op de GameBoy. De graphics gekleurd in zwart wit zorgde destijds al voor veel enthousiasme. Op de Nintendo 3DS mag je echter wat meer verwachten. Konami doet een poging met de nieuwe Pro Evolution Soccer game. Het spel heeft even op zich laten wachten, maar net voor de jaarsluiting heeft men de game dan toch gelanceerd.

Spelers van de console-versie zullen direct veel gelijkenissen zien in vergelijking met deze handheld editie. Het spel heeft daarnaast zo goed als alle game modi die we ook op de Xbox 360 en PlayStation 3 vinden. Speel een standaard wedstrijdje in de Match-modus, speel online via de Netwerk-modus, ga de Champions League in, speel de Copa Santander Libertadores, doe mee aan de Mastercompetitie, word een legende of speel simpelweg een competitie. Alsof dat nog niet genoeg is kun je ook nog de beker winnen in diverse internationale leagues, waaronder die van Europa. Konami trakteert spelers daarmee dus met een ongelofelijk vol pakket, en dat op zo’n kleine cartridge.

Maar wat heeft het allemaal voor zin wanneer de gameplay bagger is. Je voelt hem al aankomen, maar ik moet het tegendeel bekennen. De gameplay van Pro Evolution Soccer 2013 3D is namelijk heerlijk. Het spel voelt erg natuurlijk aan op de handheld, al zul je merken dat het ook op de handheld allemaal wat stroever gaat dan in FIFA 13. Echte combinaties maken is en blijft moeilijker in Pro Evolution Soccer 2013. Komt bij dat de A.I. ook niet dermate spectaculair is. Spelers lopen vaak meer in de weg dan dat ze de ruimte opzoeken, en dat is toch wat je graag zou willen. De achterhoede zoekt vaak nog vaker de breedte dan de buitenspelers die voorin geposteerd staan, en dat is wat jammer. Ook de keepers maken zo nu en dan flinke blunders die je niet zou verwachten. Toch speelt het spel heerlijk weg, en zul je verder maar weinig kritiekpunten tegenkomen wat betreft de gameplay. Jammer is tevens dat de spelersdatabase ook nu nog niet up-to-date is. Van der Wiel en Janssen spelen dan ook nog steeds bij Ajax. Wat dat betreft heeft Konami dus niets gedaan aan de spelersdatabase ten opzichte van overige versies.

Tijdens het spel kun je gebruik maken van het touchscreen. In het begin zul je nog enkel gebruik kunnen maken van diverse strategische instellingen, maar later kun je ook schijnbewegingen middels het touchscreen uitvoeren. De Matthews-beweging, de Akka en een overstap kun je in de game toepassen. Echt handig is het echter niet om tijdens het spelen te zoeken op het touchscreen, daar waar je vooral in een GameBoy-houding aan het spelen bent op de handheld.

Online kun je het spel online spelen, maar ook draadloos kun je met een vriend spelen wanneer ook een vriend of vriendin de game in bezit heeft. Verder kun je ook via Streetpass het spel online spelen. De Champions League modus is echter nog altijd de mooiste modus wat mij betreft. Het spelen van topwedstrijden en constant maar weer de spanning voelen bij de lotingen is waar het in het echte leven om gaat in het voetbal, maar ook wat een meerwaarde betekent in games als deze. Jammer voor Nintendo is dan wel weer dat er Vita-reclame op de borden langs de zijlijn vermeld staat… Waar het spel echter in uitblinkt is het grafische aspect. Pro Evolution Soccer 2013 is tot dusver grafisch de meest indrukwekkende game gebleken. Ingame ziet het er prima uit, maar vooral de tussenfilmpjes en de grafische (menu) interface ogen formidabel. Ook de gezichten van spelers zijn zelfs goed herkenbaar, mits ze een beetje bekendheid hebben. Daarmee lijkt het er sterk op dat men de game zo goed mogelijk heeft proberen te porten naar de 3DS, en niet simpelweg een standaard spelletje hebben afgeraffeld naar de handheld. Daarnaast is het vrijwel voor het eerst dat de game zowel in 3D als in een top-view lekker speelbaar is.

Grafisch indrukwekkend

In de 3D-view zie je de game vanuit het spelersperspectief, waarbij de camera achter de speler gepositioneerd staat. Op zich lijkt dat een vrij onhandig perspectief, maar dat valt alleszins zeer mee. De 3D-view ziet er niet alleen beter uit, maar zorgt onverwacht ook voor best wel wat overzicht, en dat maakt het afwisselen tussen de altijd lekkere top-view en de 3D-view een absolute aanrader. Ook het commentaar in de game en de soundtracks lijken regelrecht uit de console-versie mee geport te zijn. Alles is kwalitatief bijna gelijkwaardig, maar is simpelweg in dat kleine schermpje en in de speakers van de 3DS gepompt. Daarmee is het spel kwalitatief ongelofelijk hoogwaardig.

PES 2013 3D is niet alleen kwalitatief een meer dan prima game, maar is ook qua gameplay gewoonweg uitstekend. Of het een meerwaarde is wanneer je de console-versie al in je bezit hebt is moeilijk te zeggen. Toch is het een game die je ongetwijfeld de nodige uurtjes plezier zal bezorgen wanneer je bijvoorbeeld vaak onderweg bent. PES 2013 3D brengt daarnaast net zoveel inhoud als de console editie, waarmee je elke Euro die je investeert in de game al snel terug zult verdienen.


Genre: Sport | Release: 24-12-2012 | Uitgever: Konami | Ontwikkelaar: Konami
Graphics: 9.0 | Geluid: 8.0 | Gameplay: 8.5 | Besturing: 8.5 | Replay: 9.0
8.8
+ Grafisch indrukwekkend
+ Qua inhoud gelijkwaardig aan console-versie
+ Speelt heerlijk weg
- A.I. gebrekkig
- Spelersdatabase nog altijd verouderd
- Touch-screen voegt weinig toe

Reageer op dit artikel

Je kunt ook rechtsboven inloggen om te reageren met je profiel.
avatar

Naar boven