Sonic Generations

thumbnail

Still unstopable after 20 years

Als je mij de vraag zou stellen: Wat is nu jouw meest favoriete game karakter ooit? Dan zal Sonic niet laag in het lijstje komen te staan. Natuurlijk, Gordon Freeman is episch en de nieuwe Lara Croft (niet die hoekige uit het verleden) wordt de perfectie zelf, maar Sonic heeft mij altijd geboeid. Als kind was ik dan ook aan de TV gekluisterd toen de tekenfilmserie voorbij kwam met Dr. Eggman natuurlijk als de ‘Bad Guy’. Inmiddels is het tijd voor SEGA om een greep uit het verleden bijeen te graaien. Sonic is inmiddels ook de pubertijd voorbij en is zelfs al 20 jaren oud geworden. Het lijkt als de dag van gisteren dat hij voor het eerst te bewonderen was, maar een verjaardag moet natuurlijk goed gevierd worden, en dat doet SEGA met Sonic Generations.

SEGA zal flink in dubio hebben gezeten over hoe het beste een verjaardag van haar meest belangrijke game karakter gevierd kan worden. Sonic is als de sponsor voor SEGA, de Mario voor Nintendo, een karakter die niemand anders tot haar beschikking heeft. Een totale revamp terug in de tijd kan natuurlijk een succesvol concept zijn, maar ook vernieuwende aspecten worden gevraagd. SEGA heeft besloten een combinatie van beide bij elkaar te voegen. Het klassieke Sonic van de Megadrive is in een nieuw grafisch jasje gestoken, maar ziet er nog altijd lekker klassiek uit. De gameplay lijkt veel op die uit het verleden en dat is natuurlijk een goed aspect. Weliswaar blijft de 2D-view niet constant in stand gehouden maar switcht het spel ook naar 3D. Dat in gedachte houdend kun je er natuurlijk ook weer van uit gaan dat je eindbazen tegenkomt, challenges kunt spelen en upgrades kunt aanschaffen. Een extra leven bijvoorbeeld, of juist meer boost of meer kracht om te voorkomen dat je verdrinkt als zwalkende stakker in het ruwe water. Sonic Generations biedt in principe veel wat de klassiekers te bieden hadden, maar gaat een stapje verder.

Sonic van toen en nu

De game bestaat veelal uit bepaalde omgevingen waarin je zult spelen en welke weer onderverdeeld zijn in een tweetal Act’s. In het begin zul je zien dat al je vriendjes tijdens de verjaardag van Sonic opgezogen worden door een soort van zwart gat. Het is aan jouw dan ook om alle karakters weer vrij te spelen door de verschillende stages binnen de tijd door te komen. Hoewel de tijdsgrens veelal goed te doen is, zul je merken dat het platformen naar mate je vordert steeds moeilijker zal worden. In diverse levels kun je gebruik maken van mogelijkheden die vrijgespeelde karakters je bieden. Hoewel je deze karakters zelf niet kunt besturen, kun je ze wel oproepen als Sonic zijnde. In de game kun je zowel als de klassieke Sonic als de hedendaagse Sonic spelen, iets wat weer verband houdt met het verhaal en daarnaast de evolutie van de blauwe egel toont.

Wat vooral mooi is aan de game is de variatie van het level design. De omgevingen zijn door middel van verschillende wegen te doorkruizen en voelen erg uniek aan. De ene keer word je op de hielen gezeten door ’n vrachtwagen en een ander moment verkeer je in moeilijkheden in het water. Daarmee is de game een stuk unieker dan bijvoorbeeld de eerste Sonic games, maar dat mag je natuurlijk ook wel verwachten. De mini RPG-elementen, middels het equipen van diverse abilities zijn een goede toevoeging en maken het spelen net weer dat stukje extra toegankelijker. Heb je de ene keer meer snelheid onder water, of juist dat extra leven nodig, dan kun je zelf je gear samenstellen, zij het op zeer eenvoudige wijze. Elke ability heeft haar eigen opslag nodig, waardoor je gedwongen wordt om keuzes te maken.

Wat betreft gameplay zit het wel goed, hoewel het spel soms enige haperingen kent bij het omschakelen van 2D naar 3D, of de front view. Al met al loopt het spel lekker vlotjes en werkt de gameplay prima. De extra goodies die je zo nu en dan krijgt, vooral in de challenges, zorgen daarnaast voor extra bewegingsmogelijkheden, waardoor het niet simpelweg rennen en springen is. Daarmee zijn de mechanics dus net dat beetje extra uitgebreider dan voorheen. Met daarbij de eindbazen, waaronder Dr. Eggman, Metal Sonic en Time Eater, waartegen je kunt vechten wanneer je sleutels verzameld waarna je vervolgens kunt gaan vechten en weer nieuwe werelden kunt unlocken, vormt het spel een prima tijdverdrijf. De eindbazen zijn weliswaar niet moeilijk te verslaan, maar bieden wel de variatie die de gameplay nodig heeft.

Vergelijk je snelheid

Het spel bevat daarnaast ook nog online modi, zij het vrij compacte modi. Zo kun je de 30 Second Trial en de Ranking Attack spelen. In de eerste mode is het de bedoeling om in 30 seconden zover mogelijk te komen in een stage en in de tweede modus kun je jouw level completion te vergelijken met die van anderen. Geen uitgebreide modi dus, maar feit blijft dat Sonic echt een pure singleplayer game is. De modi zijn dan ook mooi meegenomen, maar zullen ongetwijfeld geen must zijn voor de meesten.

Het is mooi dat men een greep heeft genomen uit het verleden en dit zie je terug in het level design. Zo begin je in het klassieke tijdperk, waarna je langzaam via het Dreamcast tijdperk naar het moderne stadium gaat. Vooral de klassieke view zal de meeste nostalgische mensen verheugd maken. De kwaliteit van de graphics is op zich niet bijzonder, vooral de omgevingen zijn niet haarscherp, maar is verder prima en wel van deze tijd. Vooral de tussenfilmpjes zien er hoogstaand uit. Qua audio heeft men enkele interessante soundtracks aan het spel toegevoegd en ook ingame klinkt het allemaal lekker klassiek goed. De dialogen zijn verder prima uitgewerkt en vooral het stemmetje van Tails blijft kinderlijk vermakelijk.

Hoewel Sonic Generations geen generatie van verschil is met de games uit het verleden, is het wel na lange tijd eindelijk weer eens een prima game. Sonic verdient deze ook na de mislukkingen die eerder al verschenen op de console. Vorig jaar werd al een eerste stap in de goede richting gezet en deze weg zet men alleen maar verder voort. Sonic Generations is niet alleen wat betreft gameplay een vermakelijke game met genoeg content, maar biedt ook een geweldig level design dat je terug brengt naar het verleden. Terug naar de roots, maar dan in een nieuw jasje, als je daar zin in hebt, dan zal dit een mooie game voor je zijn die het geld waard zal blijken, ook in deze drukke tijden.


Genre: Platform | Release: 24-11-2011 | Uitgever: SEGA | Ontwikkelaar: Dimps
Graphics: 8.3 | Geluid: 6.2 | Gameplay: 8.0 | Besturing: 8.0 | Replay: 8.0
7.9
+ Visueel een prima game
+ Bevat veel content (waaronder de challenges)
+ Loopt, ehm.. rent als een zonnetje
- Gameplay wordt na een tijdje wat eenzijdig
- Leuk voor zo nu en dan maar niet voor vele uren achtereen
-

guest
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments

Naar boven