Steelseries APEX

thumbnail

Zoals een controller belangrijk is voor consoles, daar zijn het keyboard, en vooral de muis, heilig voor PC-gamers. Een keyboard is tegenwoordig lang niet altijd meer exclusief voor de PC bruikbaar, maar kan ook aangesloten worden op andere apparatuur, waaronder bijvoorbeeld je laptop of PlayStation 3. De gamers zullen echter vooral baat hebben bij een keyboard dat speciaal voor gamers gemaakt is, want je gaat natuurlijk geen 100 Euro uitgeven aan een bordje dat slechts als wegwerp randapparatuur wordt gebruikt. Wij ontvingen de Steelseries APEX ter review, een op het gezicht best wel opvallend toetsenbord.

Flinke featureset

De Steelseries APEX is een fors keyboard. Als je gewend bent aan de Logitech diNovo Edge, een qua design hoogstaand keyboard, dan is dit toch wel even een overstap. De Steelseries APEX is geen keyboard dat aanvoelt als een laptopkeyboard, en dat vind ik af en toe wel jammer, want zeg nu zelf, typen op een laptop is en blijft nog altijd het meest fijne. De toetsen triggeren daardoor iets lastiger dan bij bijvoorbeeld een diNovo. Wat dit keyboard speciaal maakt, op het eerste gezicht vooral, is de light ‘em up-functie. Het keyboard is verdeeld in 5 zones, gelukkig ook een numpad, welke allemaal onafhankelijk gekleurd kunnen worden naar eigen smaak. Je hebt de beschikking over 16 miljoen kleuren, waarbij in principe dus elke kleur mogelijk is. Van licht blauw tot donker rood, van fel roze tot wit. De zones bestrijken de macro layers, de rechterzijde van het keyboard en de zone waar zich alle standaard keys (waaronder alle letters van het alfabet) bevinden. Tevens kun je de kleur van het logo met daarbij de zijkant van het keyboard op laten schijnen met de kleur die je maar wilt. Daarmee wordt dit toetsenbord niet direct functioneel beter, maar qua look heb je wel iets waarmee je opvalt op bijvoorbeeld een LAN-party. Het geeft de randapparatuur een bepaalde uitstraling, welke eigenlijk enkel functioneel is in het donker, waardoor je makkelijk kunt zien waar alle toetsen zich bevinden. Via de software, die overigens niet meegeleverd wordt maar online te downloaden valt, kun je de kleuren configureren middels (verschillende) profielen, waar tussen je kunt schakelen. Het keyboard is overigens wel plug-and-play, waardoor software installeren dus niet direct vereist is. Deze is echter wel nodig om gebruik te kunnen maken van diverse belangrijke features, waaronder dus het aanpassen van de verlichtingskleuren.

Verder beschikt de APEX over anti-ghosting, waardoor je tot maarliefst 6 toetsen tegelijkertijd kunt gebruiken. Er zijn diverse keyboards waarbij het onmogelijk is om meer dan bijvoorbeeld 4 keys tegelijkertijd te gebruiken, wat soms vrij lastig kan zijn wanneer je snel schakelt tussen toetsen. De macro-keys (in totaal 22!), welke je kunt toewijzen aan bepaalde applicaties, zijn verder hoger geplaatst, waardoor ze meer toereikend zijn dan normaal. Ook de WASD-combinatie, vaak gebruikt in shooters, heeft kleine stompjes waardoor je blind sneller aanvoelt dat je je vingers hier op hebt liggen, zonder dat je perse hoeft te gaan zoeken. Deze vind je normaal gesproken vaak enkel op de F- en J-toetsen. Daarnaast zijn er een tweetal arrow-keys aanwezig, de linksboven- en de rechtsboven-toets. Door deze te gebruiken hoef je niet de linker- en bovenste-arrow tegelijk in te houden. Je kunt simpelweg deze speciale arrow-keys onafhankelijk van elkaar gebruiken.

Verder is er de Steelseries-toets. Deze kun je gebruiken om bijvoorbeeld de Windows-toets inactief te maken. Dit kan tijdens het gamen wel eens handig zijn wanneer je per ongeluk de Windows-toets (in de stijl van Windows 8 overigens) aantikt terwijl dit niet de bedoeling is. Tevens kun je de Steelseries-key gebruiken voor het maken van snelkoppelingen die je wel eens nodig zou kunnen hebben. Verder zijn er nog de Media keys, waarmee je onder andere het volume kunt regelen en media kunt beheren (pauzeren bijvoorbeeld). Ook de felheid van het licht dat door de toetsen heen schijnt kun je middels toetsen instellen of zelfs helemaal uitschakelen. Aan de layout is verder nog opvallend dat de spatiebalk hoger is dan gebruikelijk, wat absoluut voordeliger kan zijn bij het typen van teksten.

Genoeg mogelijkheden en features dus, maar daarmee sluiten we de feature set nog niet af. Het is namelijk ook mogelijk om de voetjes onder het toetsenbord te vervangen door de meegeleverde, hogere voetjes. Als je het keyboard dus iets meer diagonaal geplaatst wilt hebben, is dit mogelijk. De standaard voetjes, welke uitneembaar zijn, voldoen wat mij betreft echter meer dan voldoende.

Vooral vanwege het design een meerwaarde

Dit keyboard lijkt dus een hele mond vol qua features, maar eigenlijk vallen deze features niet zo direct op. Het zijn allemaal zeer minimale verbeteringen ten opzichte van een standaard keyboard. De echte eye-catchers zijn de zone-lichteffecten (en die aan de zijkant van het keyboard), de grote hoeveelheid aan macro-toetsen en de extra arrows, welke je misschien ook vrij weinig zult gebruiken. Of het toetsenbord daarmee 100 Euro waard is valt te betwijfelen. De toetsenaanslag is niet anders dan bij menig ander goedkoop toetsenbord van de concurrent.

Maar gezien de opvallendheid van de APEX, de gevoeligheid van de toetsen die goed aanslaan, de goede ergonomie, de vrij eenvoudige software en de degelijkheid (hoewel het vrij plastic aanvoelt) is dit een goed toetsenbord. Jammer is het dat men bijvoorbeeld de onderkant niet van aluminium heeft gemaakt, wat zou zorgen voor verkoelende polsen, altijd fijn bij een toetsenbord. Al met al valt er daarnaast weinig aan te merken op dit toetsenbord. Qua featureset is het allemaal niet uiterst bijzonder, maar houd je van een opvallend toetsenbord dat vooral qua design voordelen te bieden heeft, en verder naar behoren functioneert, dan is dit een prima gaming toetsenbord. Qua gaming zal het je skills waarschijnlijk niet echt bevorderen, maar daar heb je meestal ook een muis voor die wat dat betreft een belangrijkere factor vormt.


Genre: Hardware | Release: 31-07-2013 | Uitgever: Steelseries | Ontwikkelaar: Steelseries
Graphics: | Geluid: | Gameplay: | Besturing: | Replay:
8.0
+ Verlichting per zone in te stellen
+ Veel Macro-keys
+ Alles bij elkaar een flinke featureset
- Aluminium polssteunen had een meerwaarde kunnen zijn
- Naast verlichting geen opmerkelijke voordelen
-

guest
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments

Naar boven