Stoked: Big Air Edition

thumbnail

Het begint een beetje een uitstervende soort te worden. Snowboard games waren in de tijd van de Nintendo 64, Xbox en PS2 erg populair met titels als: 1080 Snowboarding, SSX 3 en Shaun Palmer’s Pro Snowboarder. Stoked is een serieuze Amerikaanse snowboard game en is nooit in Europa uitgekomen. Tijd om een opgevoerde versie naar Europa te sturen, maar zal het genoeg zijn om nieuw leven in dit genre te blazen?

In Stoked begint de speler met het maken van een eigen boarder. Dit is nog best uitgebreid van uiterlijk naar kleding en van Snowboard hechtingen naar reclame. Als alles naar smaak is gemaakt kan er gesnowboard worden. Kies een berg en een trainer, want anders maak je nooit die Cab 540’s en backside 360’s. De trainers zijn overigens bekende snowboarders en dat is altijd leuk voor de fanatiekelingen onder ons.

“Shit just got Real”

Mocht je bekend zijn met SSX dan weet je dat de meeste sprongen scheef staan tegenover de realiteit. In Stoked draait het allemaal om realisme. Tijdens het afdalen, laat je een spoor achter, kunnen er geen zwaartekracht trotserende sprongen gemaakt worden en maak je sneller fouten in het begin. Natuurlijk gaat dit gepaard met prachtige beelden van de omgeving en realistische graphics van opstuivend sneeuw en weersomstandigheden.

Het weer speelt een belangrijke factor in Stoked. Als er een sneeuwstorm voorspeld is, wordt het aangeraden om één van de andere vijf bergen te kiezen. Of waag je toch de gok om moedertje natuur te trotseren? Staat er veel wind, dan is het zicht een stuk minder door sneeuw dat opstuift. Heeft het vorige week op een berg goed gesneeuwd, dan ligt er een nieuw pak sneeuw en dat board toch een stuk lekkerder dan een berg waar het al een tijdje niet meer gesneeuwd heeft. Het weerbericht ontvang je natuurlijk op een smartphone, want dat is natuurlijk wat alle professionele snowboarders gebruiken.

Tijdens een afdaling staan er verschillende mensen op de berg met uitdagingen. Deze uitdagingen variëren van zo snel mogelijk van de berg afsjezen, doe deze trick van dit heuveltje en haal zoveel punten met tricks. Met de tricks opdracht wordt het duidelijk dat Stoked bedoeld is voor mensen die zelf de sport beoefenen. Niet iedereen weet wat een Crail of een Indy is. Tijdens deze opdrachten moet de speler soms meerdere tricks achterelkaar maken en alleen de eerste wordt uitgelegd met een button lay-out. Voor de volgende tricks is het dus de bedoeling dat je ook verstand hebt van de tricks. Dit kan helaas de nieuwelingen afschrikken en dat is jammer want, ze hadden ook voor elke trick een button lay-out kunnen tonen.

“It’s all about Fame!”

In de singleplayer is het de bedoeling om zoveel mogelijk bekend te worden zodat sponsors geïnteresseerd raken. Deze sponsors leveren dan nieuwe kleren en stickers voor je board. Ook krijgt de speler dan meer Fame points en kunnen er uitnodiging komen voor wedstrijden. Het wordt pas echt leuk als bekende snowboarders de speler uitnodigen voor een face-off. Hierin is het de bedoeling om de bekende snowboarder te volgen en zijn tricks na te doen.

Wat ook opvalt, is de muziek. De muziek past eigenlijk perfect in het wereldje van de snowboarders. Met verschillende vrij onbekende bandjes is het toch heerlijk om van die berg af te scheuren. Zo nu en dan een bekend nummer er tussen was welkom geweest voor de niet snowboarders onder ons, maar het lijkt er steeds meer op dat Stoked echt bedoeld is voor de snowboard fanaten, dus de muziek is perfect voor deze game.

Ground is Lava

Tegenwoordig moet elk spel ook online speelbaar zijn en Stoked is geen uitzondering. In de online mode kan er aantal opties gekozen worden zoals, tricks en races. Maar er is één mode die het populairst is: ‘Ground is Lava’. In deze mode kunnen er alleen punten gescoord worden in de lucht. Op de grond gaan er dan punten af en is het de truc om een hoge schans te zoeken en zolang mogelijk in de lucht te blijven hangen.

Stoked heeft een zeer moeilijke tutorial en het realisme wil daar ook niet echt bij helpen. Veel tricks zullen opnieuw gedaan moeten worden en moeten de nieuwelingen vaak terugkijken hoe een trick ook alweer moet. Stoked is een spel dat echt bedoeld is voor mensen die ook de sport beoefenen en daar slaagt het zeer zeker in. Voor de nieuweling echter, raad ik dit spel af, tenzij je natuurlijk van plan bent om snowboarden te leren.


Auteur: Stefan Roest | Genre: Extreme sport | Release: 20-03-2011 | Uitgever: Namco Bandai | Ontwikkelaar: Bongfish
Graphics: 8.3 | Geluid: 7.3 | Gameplay: 6.4 | Besturing: 6.5 | Replay: 6.3
6.9
+ Zeer realistisch
+ Weersomstandigheden hebben effect op de gameplay
+ Belonend mocht je goed spelen
- Zeer realistisch
- Erg moeilijke tutorial
- Niet bedoeld voor non-boarders

guest
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments

Naar boven