Tactics Ogre: Let Us Cling Together

thumbnail

Tactics Ogre: Let Us Cling Together is een remake van de gelijknamige game die al in 1995 op de SNES en later op de PlayStation uitkwam. Het origineel heeft Europa nooit bereikt, waardoor we nu pas voor het eerst te maken krijgen met deze reeks. De vraag is of Square-Enix het in zich heeft een spel van zestien jaar oud uit te brengen en aan te passen aan onze maatstaven. Zitten wij hier wel op te wachten?

Het verhaal van Tactics Ogre is op een unieke manier opgebouwd. In de wereld van Valeria zijn drie koninkrijken met elkaar in oorlog: de Gargastani, de Walstanians en de Bucramese. Je bent een jonge zelfgenaamde avonturier, een van de onderdrukte Walstanians, die er op uit gaat om wraak te nemen op de Gargastani voor het verwoesten van zijn dorp. Het leuke is dat het verhaal veranderd op basis van de keuzes die je maakt. Zo krijg je een reeks vragen voorgeschoteld zodra je het spel voor het eerst opstart. Het nut hiervan is niet meteen duidelijk, maar later blijkt dat je keuzes invloed hebben op het verhaal. Kies je ervoor om iemand zijn leven te redden, of laat je hem aan zijn lot over? Alle keuzes die je maakt zullen het spelverloop beïnvloeden. Hierdoor zal je dus geen twee keer hetzelfde verhaal zien.

Final Fantasy Tactics, maar dan anders

Tactics Ogre is een tactische RPG die qua opzet veel lijkt op Final Fantasy Tactics. Je hebt een leger van maximaal 12 man bestaande uit personages met uiteenlopende klassen, zoals boogschutters, ridders en magiërs, en alles dat daar tussenin zit. Deze kun je nog tot in het oneindige customizen met wapenuitrustingen, magie- en speciale aanvallen en skills die allemaal de vaardigheden van jouw personages bepalen. Door het winnen van gevechten verzamel je XP, skill points en items zoals je van elke RPG gewend bent. De gevechten zijn turn-based en vinden plaats in een wereld die bestaat uit blokjes waar iedere minecrafter zich wel thuis zal voelen. De besturing is vrij simpel door het vogelperspectief. De omgevingen variëren onder andere uit steden, bossen en moerassen, en ook het weer verschilt steeds per gevecht. Dit heeft allemaal invloed op de gevechten, je zult dus met alles rekening moeten houden. De gevechten kunnen soms wel een half uur duren, maar doordat ze turn-based zijn passen ze perfect bij de PSP.

Door het trage spelverloop is dit een aanrader voor de tactici onder ons. Om een gevecht te winnen zal je met alles rekening moeten houden. Je moet dus vooral nadenken voordat je een beslissing maakt, waardoor het tempo laag ligt. Het is niet té moeilijk, tenminste, zolang je niet blind de vijand bestormt. Een personage ben je kwijt als hij tijdens het vechten drie keer is verslagen. Dit is echter minder erg dan het lijkt, vanwege de manier waarop het levelsysteem werkt. Individuele personages verdienen geen XP, dit gaat per klasse. Alle eenheden van dezelfde klassen hebben dus hetzelfde level. Als je boogschutter het loodje legt, zal de nieuwe boogschutter die je rekruteert hetzelfde level hebben. Het spel is dus nooit frustrerend, waardoor je de drang om te spelen niet snel zal verliezen.

Reis terug in de tijd met Tactics Ogre

Zelfs als je een keer een foutje maakt, is dat geen probleem. Tactics Ogre geeft je de mogelijkheid om tot 50 beurten terug te spoelen. Dit wordt in het spel de Chariot Tarot genoemd. Je hoeft dus geen gevecht van een uur opnieuw te spelen als je aan het einde een foutje maakt. Je hebt dus geen excuus meer om te stoppen met spelen.

Aan de graphics en de soundtrack valt niet op te merken dat dit een zestien jaar oude titel is. Naar PSP-maatstaven is dit een heel mooi spel. De klassieke muziek past goed bij het spel, zoals we dat van Square-enix gewend zijn. Zoals altijd zorgt dit voor een goede sfeer die de toon zet voor het verhaal.
De gemiddelde speler kan hier met gemak 40 uur mee bezig zijn, en nog veel langer als je het een tweede keer speelt met andere keuzes.

Voor Tactics Ogre zijn maar weinig minpunten te bedenken: dit is voor alle fans van het tactische RPG genre een dikke aanrader. Alleen de menu’s zitten soms wat onlogisch in elkaar. Je kunt bijvoorbeeld in de winkel niet zien of een wapen dat je wilt kopen beter is dan het huidige, waardoor je steeds moet wisselen tussen menu’s en de getallen moet onthouden. Erg omslachtig. Dit is echter maar een klein minpuntje, het spel speelt heerlijk weg en is perfect voor fans van het genre. Gamers met weinig geduld die actie boven tactiek verkiezen kunnen beter deze titel in de winkel laten liggen.


Auteur: Leonard van Buren | Genre: Tactical RPG | Release: 01-03-2011 | Uitgever: Square-Enix | Ontwikkelaar: Square-Enix
Graphics: 8.5 | Geluid: 9.0 | Gameplay: 9.5 | Besturing: 9.0 | Replay: 9.0
9.0
+ Opbouw van verhaal
+ Goed combat- en levelsysteem
+ Graphics & sound
- Soms onlogische menustructuur
-
-

guest
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments

Naar boven