The Crew

thumbnail

MMO Racer

Een MMO en een racer, een combinatie die je vroeger nooit zou kunnen voorstellen. Maar het gebeurt meer en meer. Online battles tussen mensen en bots zijn eigenlijk steeds minder nodig. The Crew noemt zich zo’n MMO waarin de spelwereld vrijwel afhangt van de multiplayer. Maar het spel is ook solo speelbaar voor de singleplayer liefhebbers. The Crew is een revolutionaire action-driving MMO. Een hele mond vol, maar kan Ubisoft de hoge verwachtingen ook waar maken?

The Crew was een flink populaire game tijdens de E3 van dit jaar. De beta was dan ook veelbelovend en eigenlijk iedere raceliefhebber keek uit naar The Crew. Nu is het spel dan eindelijk uit en Ubisoft beloofde geen launch problemen vergelijkbaar met Assassin’s Creed Unity. De waren er gelukkig ook niet. Met een eenmalige gebroken serverconnectie mogen we dan ook niet klagen. Maar waar draait The Crew precies om? Dat is voor velen misschien een beetje onduidelijk, en eigenlijk is dat ook een best lastige vraag. The Crew zit namelijk vol met verschillende type races en uitdagingen. Het spel speelt zich af in de open wereld van de USA. Je rijdt dan ook in diverse bekende steden waaronder Detroid, Chicago en Los Angeles. In The Crew is elke andere levende bolide een potentieel gevaar of juist bondgenoot. The Crew zegt het dan ook al, je werkt samen. Maar je kunt ook competities houden tegen elkaar waarbij je spannende races of juist achtervolgingen gaat uitvoeren. Voor elk type terrein zijn er PvP-missies beschikbaar. Deze PvP-missies zijn vrij gevarieerd, van driften tot simpelweg snel reageren op overig verkeer en de finish lijn zo snel mogelijk zien te bereiken. In Faction Wars gaat The Crew pas echt leven krijgen. Deze wordt beschikbaar zodra je het tweede gebied van de game bereikt hebt. Je voegt je dan bij één van de 5 facties en gaat samen met The Crew vechten voor je reputatie. In het begin word je al snel in het diepe gegooid. Je krijgt te maken met diverse omgevingen van Detroid en zult te maken hebben met veel uitdagingen. Je krijgt races voor de kiezen, achtervolgingen van politie of andere tegenstanders, time attacks, checkpoint races en nog veel meer. Daarnaast zijn er nog de mini-events, die veelal ook in de smaak zullen vallen. Vooral de schans-uitdagingen, waarbij je simpelweg zover mogelijk moet jumpen zijn erg aantrekkelijk.

Tunen is wel leuk en aardig…

Wat The Crew ook special moet maken zijn de tuning-mogelijkheden van je bolide. Je kunt er zelfs meerdere in bezit hebben. The Crew heeft diverse grote, welbekende automerken op de plank staan. Elk standaard model kan getuned worden met 5 verschillende specificaties; Street, Dirt, Performance, Raid en Circuit. Uiteraard snap je wel dat elke specificatie haar voordelen en nadelen met zich meebrengt bij diverse race uitdagingen. Moet je racen in het zand, dan spreekt de Dirt-specificatie uiteraard het meeste aan. Moet je op de straten vooruit zien te komen, je snapt ‘m wel… Je kunt je bolide verder voorzien van body- en performance-onderdelen. Deze speel je vrij door uitdagingen te spelen en kun je na een race ook direct monteren op je bolide. Verder zijn er diverse perks aanwezig om je wagen procentueel bijvoorbeeld te verbeteren. Maar je kunt ook perks aanschaffen die procentueel je XP boosten. Het is maar net wat jij wilt. Je bolide kan voorzien worden van een paintjob, je motor kan vervangen worden, je velgen kunnen van een andere stijl worden voorzien. Er zijn tal van mogelijkheden wat dat betreft, maar toch voelt je auto nooit echt uniek aan in vergelijking met anderen. Dat is een beetje jammer… De customize mogelijkheden zijn weliswaar prima en uitgebreid, maar maken het spel niet dermate speciaal voor de fans omdat het vrij simplistisch en toegankelijk is gehouden.

Maar wat misschien wel het belangrijkste is: Hoe is de gameplay? Ik moet zeggen, die voelt vrij arcade aan. Het is dan ook zeker geen simulatie game ala Dirt of iets dergelijks. Het driften werkt erg eenvoudig en ook het rijden over het algemeen is erg ‘pick-up-and-play’. Het is dan ook een koud kunstje om deze onder de knie te krijgen. Het lastigste zal nog zijn om het overige verkeer te ontwijken, aangezien de snelheiden al snel kunnen oplopen tot ongekende hoogten. Het jammer dat online soms races herstart worden door de Crew leiders waardoor de game vooral met vrienden veel plezier op kan leveren. Wanneer je bijvoorbeeld vooraan rijdt en een willekeurige Crew leider die je niet kent herstart de race, dan zal dat ongetwijfeld leiden tot frustraties. In het begin zul je ook merken dat je nog niet echt dat vrije gevoel van de game zult voelen. Je kunt flinke gebieden verkennen, maar zult nog niet veel missies tegen komen. Je moet je dan ook vooral in het begin houden aan het verhaal van de game, dat overigens weinig voorstelt. Hoofdkarakter Alex Taylor, voelt levenloos aan en kent ook niet echt de emoties die jij als speler misschien wel zou voelen. Het verhaal gaat echt nergens over en slaat vaak ook nergens op. Ineens krijg je telefoontjes waarin gevraagd wordt om een uitdaging te doen en wanneer je achtervolgd wordt uit wraak om gesloopt te worden, lijkt het alsof het verder de normaalste zaak van de wereld is. “Ze volgen me, ik denk niet dat we nog zullen samenwerken”, klinkt dan door je speakers, terwijl je normaal gesproken doodsangsten uit zou slaan. The Crew lijkt dan ook uit te willen stralen dat je het allemaal maar niet al te serieus moet nemen. Sommige aspecten zijn vrij amateuristisch uitgewerkt, net als de graphics. Deze zijn namelijk niet al te indrukwekkend. Alles oogt wel vrij scherp, maar veel van de omgevingen komt herhalend terug en de echte details ontbreken. Het oogt allemaal een beetje plat. De grafische user interface daarentegen vond ik dan wel weer fijn en overzichtelijk werken, al is het soms met de ogen knijpen om het goed te kunnen lezen door de minimalistische lettertype grootte. Ook qua audio is het allemaal verre van indrukwekkend. De soundtracks gaan wel maar brengen totaal geen sfeer. Het zijn eigenlijk maar best saaie soundtracks, al is dat natuurlijk een kwestie van smaak. Ook de physics zijn verre van optimaal. Je kunt sowieso mensen niet omrijden, prima, maar de ene keer wanneer je frontaal op een tegenligger inrijdt word je auto wel verwoest, en een volgende keer glijd je auto plots langs die auto die je toch echt frontaal zou moeten raken. Het is soms een rare mengelmoes van fysiek onrealisme waardoor je wat oneerlijke situaties krijgt in de game. Vooral online kan dat leiden tot een beetje oneerlijke situaties. Toch is de game online erg vet. Het echte strijden maar ook samenwerken is en blijft lange tijd spannend, al zijn diverse events soms wel even doorbijten.

Een beetje bitter

The Crew speelt erg mat en het is lastig dat uit te leggen. De game voelt zoals gezegd erg arcade aan en dat is misschien wel een beetje jammer voor een game als deze. We zijn tegenwoordig bijna gewend geraakt aan alle simulatie race games als Forza en Gran Turismo en de overstap naar The Crew is dan ook een flinke stap naar de arcade-kant. Je pakt het op en speelt, en dat is misschien ook wel de bedoeling geweest van Ubisoft. Toch kon het mij niet echt bekoren zo nu en dan en was een stap tussen arcade en simulatie een meer verstandige keuze geweest. Het is gassen, sturen, geregeld corrigeren en de turbo inschakelen, en daarmee heb je het eigenlijk wel een beetje gehad. Hetzelfde geldt eigenlijk voor de graphics en audio. Het gebrom van de bolides is weinig overtuigend. De soundtracks zijn het niet (bij actie gaat het nog wel) en ook grafisch stelt de game best wel een beetje teleur. Gebouwen zien er lomp uit, gras is geen echt gras, je ziet hier en daar toch wat kartels rondom de bolide. Het is allemaal een beetje simpel in elkaar gezet. De omgeving is daarentegen wel gigantisch. Je rijdt zo uren door gebieden heen waar je eerder nog niet bent geweest, maar toch lijkt veel wel weer op elkaar, waardoor Chicago en bijvoorbeeld New York nu ook weer weinig unieks hebben waar je aan terug zult denken.

Een echte topper is The Crew zeker niet. Het spel laat op alle mogelijke gebieden wel wat steken vallen; Qua graphics, audio, gameplay, replay waarde, verhaal en controls. Men heeft daarnaast vrijwel geen gebruik gemaakt van de vernuftige PS4-controller features. Geen leuke dingen met de lightbar, geen audio uit de controller speaker, zoals bv. in GTA 5 fantastisch is gedaan. Het draait puur om het racen en dat is vrij arcade. Als de focus hierbij niet zo op het online racen lag was The Crew zelfs een zeer middelmatige game geweest. Pluspunten zijn wel de grootse omgevingen, de PvP-missies en de vele content die je met deze game weldegelijk zult krijgen. Het barst van de uitdagingen. Jammer is dat de microtransacties dermate belangrijk zijn dat je bijna verplicht wordt om geld in te ruilen voor peperdure bakken. Heel veel geld zul je namelijk niet verdienen in de game met de missies. Wel onderdelen, die krijg je ten overvloede bij het behalen van brons, zilver of goud tijdens de uitdagingen. The Crew is zeker een vermakelijke game, maar verre van verslavend. Het voelt allemaal een beetje hetzelfde aan en dat kan best wel na een tijdje gaan vervelen. Toch zijn er goede elementen die zeker perspectief bieden, waaronder de grote spelwereld, de facties en het gebruik van coöp missies. Maar voor nu is The Crew nog niet gepolijst genoeg om echt indruk te maken en is het nog te veel los zand.


  • Auteur: Evilgamerz redactie | Genre: Race | Release: 09-12-2014 | Uitgever: Ubisoft | Ontwikkelaar: Ubisoft Reflections
    Graphics: 7.5 | Geluid: 6.0 | Gameplay: 6.5 | Besturing: 7.5 | Replay: 7.0
    7.0
    + Veel content en grootse omgeving
    + Diverse online elementen en uitdagingen
    + Wel aardige gameplay (wel vrij arcade)
    - Grafisch oogt het vrij basaal en lomp
    - Microtransacties
    - Erg slap verhaal en main character

    0 0 stemmen
    Artikelbeoordeling
    Abonneer
    Abonneren op
    guest
    Vul je email-adres in. Dit veld is niet verplicht voor het plaatsen van een reactie.
    Vul hier een naam of nickname naar keuze in. Hiermee kun je zonder registratie reageren op Evilgamerz.

    0 Reacties
    Inline feedback
    Bekijk alle reacties

    Naar boven
    0
    Klik hier om anoniem of als lid te reagerenx