The Syndicate

thumbnail

In de afgelopen tientallen jaren dat er games uitkomen, hebben we met een hoop prachtige games te maken gehad. Maar niet elke succesvolle of geliefde game van vroeger is verder gegaan of heeft een vervolg gekregen die het verdiende. Het lijkt erop dat er een trend ontstaat om oudere games weer op te pakken en ze volledig overhoop te gooien. Ik heb het dan niet over game series als Medal of Honor of Prince of Persia, maar games als X-Com en The Syndicate, waarvan de laatste binnenkort een game kan verwachten van dezelfde naam. Het origineel is een tactische real-time isometrische game, maar voor het nieuwste deel is er voor een FPS gekozen. De oude Syndicate games waren erg degelijk en het is daarom maar eens tijd om vooruit te blikken naar wat we kunnen verwachten van het nieuwste deel.

Een mix van Deus Ex en Mirror’s Edge

De game zal zich gaan afspelen in het jaar 2069 waarin de wereld wordt geregeerd door de verschillende corporaties, Syndicates genaamd. De consument heeft toegang tot de digitale wereld via een hersenimplantaat. Deze implantaat zorgt ervoor dat de consument razendsnel allerlei informatie kan oproepen en toegang heeft tot alle faciliteiten van het leven. Maar de Syndicates hebben hierdoor de macht om de consumenten te beïnvloeden met wat ze zien, voelen en zelfs doen. Het verhaal lijkt erg veel op die van Deus Ex: Human Revolution. De vraag of het aanpassen van ons lichaam en het gebruik van implantaten een goede richting is om op te gaan staat centraal. Maar The Syndicate is toch echt een hele andere game dan Deus Ex: HR. De focus ligt veel meer op het schieten en gaat eigenlijk veel meer richting Crysis. Zeker als we gaan kijken naar de extra mogelijkheden die deze implantaten met zich meebrengen. Je zult namelijk aan de gang kunnen gaan met Miles Kilo, het laatste prototype voor EuroCorp’s nieuwste agent. Denk aan mindcontrol, het hacken van systemen en diverse high-tech krachten.

De gameplay van The Syndicate zal zich volledig gaan richten op het knallen en het gebruik van de diverse krachten. De game zal een rechtlijnige FPS worden en we kunnen geen keuzevrijheid verwachten zoals in Deus Ex en dat is eigenlijk wel erg jammer. Maar aan de andere kant, lijkt het erop dat dit een interessante game kan gaan worden voor de mensen die Deus Ex te traag vonden spelen. Wat we van de knalactie hebben gezien, ziet er namelijk erg goed uit. Het rondrennen is vergelijkbaar met het systeem dat we kennen van Mirror’s Edge. Je kunt over voorwerpen heen springen en over de grond schuiven. Allemaal degelijke keuzes, maar de vraag blijft nog steeds wat er over is gebleven van zijn voorloper. De oude Syndicate games waren verre van een snelle first person shooter,maar toch echt een tactische game waarbij keuzes belangrijk waren. Voor de liefhebbers van het origineel en de mensen die een soortgelijke game verwachtten zal dit toch echt een tegenvaller zijn.

Met zijn vieren coop

Wat we van de wapens en de mogelijkheden hebben gezien, zag er erg goed uit. Maar hier geldt toch echt of de game zich kan gaan onderscheiden van het huidige aanbod. De wapens zullen meestal een primaire en secundaire aanval hebben. De primaire is de ‘gewone’ kogel modus, maar de secundaire aanval kan bijvoorbeeld kogels om een hoek heen laten vliegen of door obstakels heen schieten. De fantasie in de wapens is zeker aanwezig en dat is goed om te zien. De krachten zoals het hacken van systemen of mensen besturen kan een leuke toevoeging worden, maar zal je het nodig gaan hebben? Want waarom zal je de moeite nemen om zoiets te doen als een gewone kogel ook voldoende zal zijn. Eén van de onderdelen die opvalt is de HUD, die er toch wel goed ontworpen uitziet en mooi meebeweegt als je loopt. Naast een singleplayer kunnen we ook een 4 speler coöp. modus met een 4 speler split-screen verwachten waarin de ontwikkelaar meer tijd dan gemiddeld heeft gestoken. Het zijn negen afzonderlijke missies die losstaan van de singleplayer, waar de speler uit kan kiezen. De multiplayer oogt veel sneller en actievoller dan de singleplayer en het gebruik van krachten speelt hier zelfs een grotere rol. Die krachten zijn namelijk vaak gericht op het stimuleren van samenwerking, zoals een extra schild of meer schade aanrichten. Vermakelijk en snelle actie, maar of de multiplayer lang genoeg houdbaar zal blijven met de negen missies en de beperkte modi, blijft de vraag.

The Syndicate is een game die een hele andere kant opgaat dan zijn voorlopers. Wat we er van gezien hebben, zag er degelijk en goed uitgewerkt uit. Er zitten een paar leuke gameplay mogelijkheden in en alles lijkt goed samen te komen. Maar gaan we die krachten eigenlijk wel gebruiken? De rechtlijnige aard van de game geeft geen ruimte voor het vinden van andere wegen. Ook de multiplayer steekt op het eerste gezicht niet boven het huidige aanbod uit. Zoveel vragen maar geen antwoorden. De oplossing van dit vraagstuk kunnen we in ieder geval binnenkort verwachten op PC, Xbox 360 en PS3 met de release van de game.


Auteur: Christiaan Ribbens | Genre: FPS | Release: 21-01-2012 | Uitgever: EA | Ontwikkelaar: Starbreeze Studios
Graphics: | Geluid: | Gameplay: | Besturing: | Replay:

guest
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments

Naar boven